Rozmowy w t(ł)oku #16
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 452, 453, 454 ... 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona Główna -> Ostry Dyżur
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Wiadomość Autor

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

alhambra, każda osoba, która ukończyła studia I stopnia musi mieć zaliczony lektorat na poziomie B2, który jest już dość zaawansowany. Nikogo nie interesuje, że jedni zaliczyli go na dostateczny, a inni na bardzo dobry. Zresztą to decyzja kogoś tam na górze, a nie naszego Instytutu. Tylko zawsze trafię tam, gdzie wszystko dopiero jest nowe i stajemy się królikami doświadczalnymi :roll: zresztą na razie nie ma co gadać, nie wiem nawet na jakiej zasadzie przedmiot ten będzie prowadzony.

PostWysłany: Nie 13:34, 30 Wrz 2012
Juniuś
Terapeutka Anna
Terapeutka Anna

Pochwał: 30

Miasto: Opole/Ostrów Wlkp.
Powrót do góry

gdybym wiedziała to, co wiem, to w szkole średniej uczyłabym się tylko języków obcych, a resztę zwyczajnie olała. no chyba, że zachciałoby mi się iść na medycynę :lol:

PostWysłany: Nie 14:28, 30 Wrz 2012
rocket queen
Pumbiasta Burleska

Pochwał: 57

Powrót do góry

rocket queen, co prawda to prawda :) U nas tak uczą języków, że w szkole jakikolwiek poziom to czysta teoria...U mnie na licencjacie też teoretycznie wskazali, jaki poziom powinien reprezentować absolwent...ale, jak wiadomo, od teorii do rzeczywistości daleka droga :wink:

PostWysłany: Nie 15:09, 30 Wrz 2012
alhambra
Psi Detektyw
Psi Detektyw

Pochwał: 13

Powrót do góry

U nas na lektoracie było koszmarnie, a przynajmniej dla mnie, bo rzuciłam się na głęboką wodę z poziomem B2. Z tego właśnie powodu z egzaminu mam dostateczny +. Nigdy nie zapomnę jaki stres przeżywałam przed każdymi zajęciami :roll: a niektóre nasze dziewczyny miały po parę poprawek, bo egzamin naprawdę był okropny.

PostWysłany: Nie 15:23, 30 Wrz 2012
Juniuś
Terapeutka Anna
Terapeutka Anna

Pochwał: 30

Miasto: Opole/Ostrów Wlkp.
Powrót do góry

hehe, to ja po kilku latach nauki niemieckiego (4 razy od początku, bo 4 razy zmieniano naszej klasie nauczycielkę) wylądowałam w klasie humanistycznej z rozszerzonym angielskim na poziomie... upper intermediate (tak na 'dzień dobry'. potem było już tylko FCE). chyba nie muszę pisać, że przez całe liceum walczyłam o 2 z tego przedmiotu :lol:

...a rodzice myśleli, że walczę o pasek.

PostWysłany: Nie 20:40, 30 Wrz 2012
rocket queen
Pumbiasta Burleska

Pochwał: 57

Powrót do góry

rocket queen, to widzę, że miałaś sytuację podobną do mojej, z resztą wielu moich znajomych miało podobnie, stąd mam już wyrobioną opinię na temat nauczania języków obcych w szkołach.
U mnie taka sytuacja była z angielskim. W podstawówce co pół roku była zmiana nauczyciela i każdy zaczynał uczyć nas podstaw (kolory, owoce, przedstawienie się, itp. bzdety). Jeden nawet był po filologii rosyjskiej, ale znał angielski z kursu :hahaha: :hahaha: :hahaha: Poszłam do liceum, gdzie miałam jako anglistkę najlepszą nauczycielkę. Problem polegał na tym, że ona wychodziła z założenia, że skoro wszyscy uczyli się języka w podstawówce przez kilka lat, to znają go na tyle, żeby mogła nam wykładać całość w języku angielskim. I tym oto sposobem alhambra wraz z połową klasy walczyła o "2", bo gramatyki nie rozumiała, nie mówiąc o jakimkolwiek mówieniu po angielsku :roll: Korki mnie podratowały przed maturą i zdałam, co już uważałam za cud, bo zdanie u tej kobiety to porównywalnie jak mieć 4 u normalnego belfra.
Na studiach moja znajomość języka okazała się na tyle dobra, że darowałam sobie ćwiczenia i poszłam na sam egzamin, który napisałam za siebie i kilku kolegów obok :) Oczywiście moja bratowa, skądinąd ucząca się na tej samej uczelni rok później, miała "bardzo wysoki" poziom lektoratu. No ale cóż, ona zawsze miała pod górkę. Jej koleżanka potem ją sprzedała, że cała grupa była zwolniona z egzaminu, bo tak świetnie radzili sobie na zajęciach, ale to pewnie dlatego, że tam byli sami geniusze :lol: Bratowa zawsze ma najtrudniej, pechowa dziewczyna :lol:

PostWysłany: Pon 8:43, 01 Paź 2012
alhambra
Psi Detektyw
Psi Detektyw

Powrót do góry

Języki... W tym temacie jestem kompletnym beztalenciem. Po ośmiu latach nauki niemieckiego umiem się przedstawić i na tym koniec. Nauczycielka przynajmniej wie, że jestem głąbem i nie oczekuje ode mnie niczego powyżej absolutnego minimum na dwóję :mrgreen: Z angielskim jest dużo lepiej, może przez to, że od pierwszej klasy podstawówki był wałkowany w większym lub mniejszym wymiarze godzin... Albo przez to, że mam teraz genialnego nauczyciela. Rozszerzonej matury nie zdam, ale dogadam się z obcokrajowcem, to dla mnie najważniejsze ;)

,,People say: 'What do you think of people that only talk to you or like you because you're in Green Day?'
And I say: 'Well, I AM Green Day. That is me... that is my life.'"

PostWysłany: Pon 18:22, 01 Paź 2012
Salamandra
Psychologiczny Iluzjonista
Psychologiczny Iluzjonista

Pochwał: 19

Powrót do góry

Angielski jest w porządku, ale nie cierpię formy, w jakiej się go naucza. No po prostu mnie krew zalewała za każdym razem, jak musiałam wymyślać cuda niewidy na temat obrazka. Skąd mam wiedzieć dlaczego ci ludzie się uśmiechają? :roll: Nie cierpię takiego lania wody. Na maturze oczywiście musiałam się przemóc i gadałam co mi ślina na język przyniosła. Dopiero na studiach mi sie zaczęło podobać, ale to dlatego, że miałam lektorat z rodowitym Brytyjczykiem ;)
A teraz zapisałam się na lektorat angielski w biotechnologii i boję się, co będzie... :o

In 30 years, kids as young as 6 or 7 will be sitting in classrooms hearing that women didn’t always have the rights to their own bodies and how boys couldn’t marry boys and girls couldn’t marry girls and they’re going to be as confused and disturbed as when we first learned about slavery and Black Codes.

PostWysłany: Wto 13:45, 02 Paź 2012
Shitzune
Katalizator Zbereźności

Pochwał: 47

Miasto: Graffignano
Powrót do góry

Ja się dogaduję po angielsku naprawdę w bardzo podstawowych kwestiach, na głębszą dyskusję raczej nie ma co liczyć. Głównie problem polega na tym, że po prostu nie rozmawiam w tym języku, bo język pisany przychodzi mi łatwiej. Czytam i więcej rozumiem, gorzej jak ktoś mi szybciutko i płynnie zapierdziela po angielsku, bo wtedy połowy nie rozumiem, nie mówiąc o szybkiej ripoście :D

PostWysłany: Wto 14:26, 02 Paź 2012
alhambra
Psi Detektyw
Psi Detektyw

Powrót do góry

No idź na studia mówili, będzie fajnie mówili...
Jedyna perspektywa to chyba otworzenie knajpy z włoskim żarciem :roll:

Banner pożyczony od Jeanne
Zamałżowiony kochanej Pauli :*

PostWysłany: Sro 15:55, 03 Paź 2012
lesio
Starachowicki Magnat
Starachowicki Magnat

Pochwał: 15

Miasto: Starachowice
Powrót do góry

Cytat:
No idź na studia mówili, będzie fajnie mówili...
Jedyna perspektywa to chyba otworzenie knajpy z włoskim żarciem Rolling Eyes

Nie strasz nawet... Co jest aż tak źle?

PostWysłany: Sro 17:53, 03 Paź 2012
pantera mglista
Designer Miesiąca
Designer Miesiąca

Pochwał: 3

Powrót do góry

Cytat:
wylądowałam w klasie humanistycznej z rozszerzonym angielskim na poziomie... upper intermediate (tak na 'dzień dobry'. potem było już tylko FCE). chyba nie muszę pisać, że przez całe liceum walczyłam o 2 z tego przedmiotu Laughing

A nie mieliście podziału na poziomy? Bo u mnie w szkole przynajmniej są 4 grupy w zależności od stopnia zaawansowania. I właśnie 1 to upper intermediate a 4 preintermediate, więc jakiś rozstrzał trochę jest.

Zdałam prawko, mimo tego, jak instruktor się na mnie wydarł, pokłóciłam się z chłopakami, dostałam 5 z biologii, 3+ z fizyki i jutro pałę z chemii, a w piątek idę na imprezę, na którą nie powinnam, w szkole wracają identyfikatory, bo do budowlanki za często przyjeżdza policja i musza pilnować kto do nas wchodzi, cudownie 8)

Ostatnio zmieniony przez jeanne dnia Sro 19:38, 03 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz

PostWysłany: Sro 19:00, 03 Paź 2012
jeanne
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 50

Powrót do góry

jeanne napisał:
Bo u mnie w szkole przynajmniej są 4 grupy w zależności od stopnia zaawansowania.

U mnie jest aż 6 choć teraz się zmieniło i pierwsze klasy mają 2. Ja jestem w 5 a 6 jest praktycznie od podstaw więc :roll:

jeanne napisał:
Zdałam prawko, mimo tego, jak instruktor się na mnie wydarł,

Gratulację! :przytul: Mówiłyśmy, że za 3 razem się musi udać :D

Cytat:
szkole wracają identyfikatory, bo do budowlanki za często przyjeżdza policja i musza pilnować kto do nas wchodzi, cudownie Cool

My tam mamy niby ciągle nosić, ale wiadomo. A pan woźny i tak nie wpuści nikogo kto nie chodzi do naszej szkoły.

Ten tydzień jest straszny. Niby mi lekcje odpadają, ale chora, a tu pełno sprawdzianów. Jutro biologia plus kartkówka z maty.
Ale choć jedna rzecz mi się w tym tygodniu udała :)

PostWysłany: Sro 19:09, 03 Paź 2012
pantera mglista
Designer Miesiąca
Designer Miesiąca

Pochwał: 3

Powrót do góry

jeanne, gratuluję ;)

jeanne napisał:
A nie mieliście podziału na poziomy? Bo u mnie w szkole przynajmniej są 4 grupy w zależności od stopnia zaawansowania. I właśnie 1 to upper intermediate a 4 preintermediate, więc jakiś rozstrzał trochę jest.

Jakkolwiek staro to nie zabrzmi, to za moich czasów w ogóle nie było podziału na jakiekolwiek grupy, poziomy, itp. Jedynie od koleżanek, które chodziły na dodatkowe zajęcia do szkół językowych, znałam takie rozróżnienia jak B1, itp. Na studiach był podział na grupy zaawansowane i mniej zaawansowane, ale to też była tylko teoria, bo podczas pierwszych zajęć sprawdzających zostałam zakwalifikowana do grupy z zaawansowanym angielskim, po czym poziom prowadzenia zajęć oceniłam na beznadziejny :roll:

pantera mglista napisał:
Ten tydzień jest straszny. Niby mi lekcje odpadają, ale chora, a tu pełno sprawdzianów.

Popieram, ten tydzień nie należy również do mnie :( Też jestem przeziębiona, szukam mieszkania bez skutku, nie chce mi się zabrać do nauki i w ogóle jest jakoś marnie. Ale trzeba być twardym i szukać pozytywów :)
lesio, co się tam dzieje u Ciebie na tych studiach? Aż tak źle? :>

PostWysłany: Sro 19:21, 03 Paź 2012
alhambra
Psi Detektyw
Psi Detektyw

Powrót do góry

Cytat:

U mnie jest aż 6 choć teraz się zmieniło i pierwsze klasy mają 2. Ja jestem w 5 a 6 jest praktycznie od podstaw więc Rolling Eyes

Ja jestem w tej najgorszej z własnego wyboru i włąśnie tu są takie kwiatki, jak " I are" 8)

Cytat:

Gratulację! przytul Mówiłyśmy, że za 3 razem się musi udać Very Happy

Kamil się śmieje, że to dzieki niemu. Jak Gośka zdawała to on też przyszedł i zdała no i proszę :D

Cytat:

My tam mamy niby ciągle nosić, ale wiadomo. A pan woźny i tak nie wpuści nikogo kto nie chodzi do naszej szkoły.

Ten tydzień jest straszny. Niby mi lekcje odpadają, ale chora, a tu pełno sprawdzianów. Jutro biologia plus kartkówka z maty.
Ale choć jedna rzecz mi się w tym tygodniu udała Smile

Jaka rzecz? ;> Mi własnie nic nie odpada i to jest bardzo smutne. A dzisiaj mnie babka z wosu pytała z wczorajszej lekcji, na której nie byłam, bo oddawałam krew. No i oczywiście pytała mnie z tego, co nie ma ani w książce ani w zeszycie, od którego odpisywałam ^^

Cytat:
Na studiach był podział na grupy zaawansowane i mniej zaawansowane, ale to też była tylko teoria, bo podczas pierwszych zajęć sprawdzających zostałam zakwalifikowana do grupy z zaawansowanym angielskim, po czym poziom prowadzenia zajęć oceniłam na beznadziejny Rolling Eyes

Dziękuję :D

W sumie u mnie to nie jest tak źle, bo się do tego dostosowują. I tak np. pierwsza grupa pisze sobie wypracowania odnośnie konfliktów na świecie, a my mamy umieć powiedzieć kim chcemy być w przyszłości :D

Cytat:

Popieram, ten tydzień nie należy również do mnie Sad Też jestem przeziębiona, szukam mieszkania bez skutku, nie chce mi się zabrać do nauki i w ogóle jest jakoś marnie. Ale trzeba być twardym i szukać pozytywów Smile

Ja właśnie ostatnio mam coraz gorzej z tym szukaniem pozytywów... W poniedziałek już miałam niezłe załamanie nerwowe po tym, jak przez 4 godziny słuchałam, jaka jestem beznadziejna.

PostWysłany: Sro 19:44, 03 Paź 2012
jeanne
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 50

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona Główna -> Ostry Dyżur Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 452, 453, 454 ... 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552  Następny
Strona 453 z 552

Skocz do: