Rozmowy w t(ł)oku #16
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 338, 339, 340 ... 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona Główna -> Ostry Dyżur
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Wiadomość Autor

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Al, można powiedzieć, że się usamodzielniłaś. Masz tam rodzinę, pracę, tak jak mówisz, całe życie, więc trzeba dać sobie kopa w dupę i dalej trwać w tym życiu i dzielnie stawiać mu czoła.

Mnie też przeraża perspektywa wyjazdu z Mrągowa. Połowa mojej klasy idzie do LO w Olsztynie. (Boru, jak ja za nimi będę tęskniła) Pomyśleć, że moim szczytem marzeń były studia tam, teraz to wszystko się zmienia i pewnie zmieni jeszcze wiele razy.

„Książki są lustrem: widzisz w nich tylko to co, już masz w sobie.”

PostWysłany: Pon 18:16, 02 Kwi 2012
Guśka_
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 42

Miasto: Mrągowo
Powrót do góry

Guśka_, studia tam odradzam. Jeśli i tak masz wyjeżdżać, to lepiej wybierz sobie jakąś porządną uczelnię. Wybór kierunków mają niekiepski, ale poziom pozostawia wiele do życzenia :wink:

Guśka_ napisał:
Al, można powiedzieć, że się usamodzielniłaś. Masz tam rodzinę, pracę, tak jak mówisz, całe życie, więc trzeba dać sobie kopa w dupę i dalej trwać w tym życiu i dzielnie stawiać mu czoła.

Ano się usamodzielniłam już w pełni :roll: Co prawda póki co płacę obcym ludziom za dach nad głową i nic nie mogę zaplanować, a to nie jest fajne :| Mam nadzieję niedługo na własny kąt, który będę mogła urządzać po swojemu. Dopiero wtedy poczuje się jak w domu. Ale to na pewno nie będzie Warszawa :)

PostWysłany: Pon 18:22, 02 Kwi 2012
alhambra
Psi Detektyw
Psi Detektyw

Pochwał: 13

Powrót do góry

alhambra napisał:
ale poziom pozostawia wiele do życzenia Wink

Wiem. Ostatnio nasza ambitna klasa rozmawiała o tym przez pół matematyki. Najlepiej, że chyba nikt z nas nie wybiera się do Olsztyna, wszyscy myślą o Gdańsku, Poznaniu, Toruniu, Warszawie, Krakowie O.o

alhambra napisał:
Co prawda póki co płacę obcym ludziom za dach nad głową i nic nie mogę zaplanować, a to nie jest fajne Neutral

Właśnie, jak tak ze stancjami jest?

alhambra napisał:
Mam nadzieję niedługo na własny kąt, który będę mogła urządzać po swojemu

Życzę Ci tego z całego serca! Jeśli nie Warszawa to masz sprecyzowane jakieś miasto?

PostWysłany: Pon 18:28, 02 Kwi 2012
Guśka_
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

Guśka_ napisał:
Życzę Ci tego z całego serca! Jeśli nie Warszawa to masz sprecyzowane jakieś miasto?

Teoretycznie tak, ale jak będzie, to praktyka pokaże :?

Guśka_ napisał:
Właśnie, jak tak ze stancjami jest?

No cóż, mieszkań mnóstwo, ale i ceny powalające. Jak chcesz mieszkać w warunkach zbliżonych do normalności i w lokalizacji w miarę przyzwoitej, to musisz się liczyć z kosmicznymi cenami, pt. wypłata nie Twoja. Z moich obserwacji powiem jedno - na pewno nie warto wynajmować pokoju. Lepiej brać mieszkanie w kilak osób, jak się chce na studia zaczepić, bo wychodzi taniej i zapewne swobodniej. Ja co prawda nie wyobrażam sobie mieszkania z jakimś bydłem za ścianą, ale ja już mam studia dawno za sobą i czas imprez tym bardziej :)

Guśka_ napisał:
wszyscy myślą o Gdańsku, Poznaniu, Toruniu, Warszawie, Krakowie O.o

No i bardzo dobrze myślą, bo to zdecydowanie są uczelnie, które jakiś poziom reprezentują :wink:

PostWysłany: Pon 18:35, 02 Kwi 2012
alhambra
Psi Detektyw
Psi Detektyw

Powrót do góry

alhambra napisał:
Teoretycznie tak, ale jak będzie, to praktyka pokaże Confused

A zdradzisz, czy wolisz nie zapeszać?

alhambra napisał:

No cóż, mieszkań mnóstwo, ale i ceny powalające.

Właśnie słyszałam to od mojej rodziny. Ceny z kosmosu, chociaż ostatnio w Mrągowie też ceny, jak na tą miejscowość, są z bajki.
Cytat:
No i bardzo dobrze myślą, bo to zdecydowanie są uczelnie, które jakiś poziom reprezentują Wink

Ja podzielam ich zdanie. Jedynie muszę zacząć od I LO uczyć się historii, wosu i polskiego. Nasza wychowawczyni strasznie spiera nas. Powiedziała, że gdyby mogła, całą naszą klasę posłałaby jak najdalej od Mrągowa, abyśmy mogli rozwijać swój potencjał :D

PostWysłany: Pon 18:51, 02 Kwi 2012
Guśka_
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

Guśka_ napisał:
chociaż ostatnio w Mrągowie też ceny, jak na tą miejscowość, są z bajki.

W Olsztynie też są idiotyczne ceny, ale to, co się w Warszawie dzieje, to jest jakaś paranoja. Niektórym się wydaje, że jak mają klitkę w "dobrym punkcie", to mogą za nią brać jak za zboże :roll: Ja mieszkam na Woli i comiesięczne opłaty mnie dobijają. Lokalizacja dobra, ale budownictwo stare i woda grzana piecykiem gazowym - porażka. Brak balkonu, łazienka klaustrofobiczna...a opłaty? Koszmar!
Guśka_ napisał:
A zdradzisz, czy wolisz nie zapeszać?

W planach był Szczecin, ale teraz to już nie wiem, czy coś z tego będzie. Czas pokaże :roll:

Guśka_ napisał:
Ja podzielam ich zdanie. Jedynie muszę zacząć od I LO uczyć się historii, wosu i polskiego. Nasza wychowawczyni strasznie spiera nas. Powiedziała, że gdyby mogła, całą naszą klasę posłałaby jak najdalej od Mrągowa, abyśmy mogli rozwijać swój potencjał Very Happy

Wychodzę z założenia, że jak i tak ktoś musi wyjechać, bo nie ma możliwości studiowania w swoim mieście i mieszkania w domu, to powinien celować w jak najlepszą uczelnię. Sama wybrałabym Warszawę, Poznań albo Toruń, gdybym mogła :)

PostWysłany: Pon 19:01, 02 Kwi 2012
alhambra
Psi Detektyw
Psi Detektyw

Powrót do góry

Arroch napisał:
lesio oj wiem, wiem, a Ty się przypadkiem do maturki uczyć nie powinieneś? ;>

Ale ja się uczę ! Cały czas, bardzo pilnie i starannie :D No może trochę przesadzam ale dzisiaj np. zrobiłem całe 20 zadanek z fizyki. To że całkowicie olałem jutrzejsze sprawdziany z matmy i angielskiego to nic ale fizyka ogarnięta na dziś :roll:

Cytat:
ale to, co się w Warszawie dzieje, to jest jakaś paranoja. Niektórym się wydaje, że jak mają klitkę w "dobrym punkcie", to mogą za nią brać jak za zboże Ja mieszkam na Woli i comiesięczne opłaty mnie dobijają. Lokalizacja dobra, ale budownictwo stare i woda grzana piecykiem gazowym - porażka. Brak balkonu, łazienka klaustrofobiczna...a opłaty? Koszmar!

Ostatnio przeglądałem różne oferty mieszkań w Warszawie i naprawdę trochę się zaniepokoiłem. Najprawdopodobniej będę tam studiował a ceny mieszkań są za wysokie jak na mój stan materialny. Chyba wybiorę się do akademika chociaż tak mi się marzy wspólne mieszkanie z kumplami.

Banner pożyczony od Jeanne
Zamałżowiony kochanej Pauli :*

PostWysłany: Pon 19:58, 02 Kwi 2012
lesio
Starachowicki Magnat
Starachowicki Magnat

Pochwał: 15

Miasto: Starachowice
Powrót do góry

lesio, jak wynajmiecie z kilkoma kolegami mieszkanie, nie powinno Was to wynieść więcej niż akademik, przynajmniej niewiele więcej. Np. 6 osób na 3 pokoje powinno być OK :wink:

PostWysłany: Pon 20:01, 02 Kwi 2012
alhambra
Psi Detektyw
Psi Detektyw

Powrót do góry

alhambra napisał:
lesio, jak wynajmiecie z kilkoma kolegami mieszkanie, nie powinno Was to wynieść więcej niż akademik, przynajmniej niewiele więcej. Np. 6 osób na 3 pokoje powinno być OK

No nie wiem :) Z tego co z nimi gadałem to woleli by po 3 osoby maks w mieszkaniu i każdy żeby miał osobny pokój. Tak to jest jak się człowiek zadaje z wyższą warstwą społeczną :D Ale to się zobaczy choć kolorowo się to nie rysuje...

PostWysłany: Pon 20:05, 02 Kwi 2012
lesio
Starachowicki Magnat
Starachowicki Magnat

Powrót do góry

lesio napisał:
Z tego co z nimi gadałem to woleli by po 3 osoby maks w mieszkaniu i każdy żeby miał osobny pokój.

No to jak w dzisiejszych czasach studentów stać na taki luksus, to niech tam i wille wynajmują, aczkolwiek rodzicom nie zazdroszczę. Z reguły koszty się minimalizuje zamiast je windować do góry :)

PostWysłany: Pon 20:07, 02 Kwi 2012
alhambra
Psi Detektyw
Psi Detektyw

Powrót do góry

Cytat:
No to jak w dzisiejszych czasach studentów stać na taki luksus, to niech tam i wille wynajmują, aczkolwiek rodzicom nie zazdroszczę. Z reguły koszty się minimalizuje zamiast je windować do góry

A to już zależy od osoby i rodzica. Troszkę czasu jest ale trzeba już nad tym myśleć powoli. Mam troszkę kolegów i rodziny w Warszawie to oni też mają popytać znajomych czy nie maja jakiś ofert. Zawsze to też trochę by oszczędziło czasu w szukaniu bo jak dobra oferta to ważna jest parę minut raptem. Zwłaszcza w tym sezonie letnio-jesiennym :)

PostWysłany: Pon 20:12, 02 Kwi 2012
lesio
Starachowicki Magnat
Starachowicki Magnat

Powrót do góry

lesio, to prawda, że dobre oferty znikają w mgnieniu oka :roll: Dla Was utrudnieniem też będzie to, że wielu ludzi nie chce wynajmować studentom, a Ci, którzy robią mieszkania konkretnie pod studentów, ceny też mają odpowiednie. A prawda też, że w sezonie letnim jest jeszcze gorzej :?
Jedno, co mogę doradzić, to nie opłaca się za żadne skarby brać małych mieszkań typu kawalerka :wink:

PostWysłany: Pon 20:15, 02 Kwi 2012
alhambra
Psi Detektyw
Psi Detektyw

Powrót do góry

Cytat:
lesio, to prawda, że dobre oferty znikają w mgnieniu oka Dla Was utrudnieniem też będzie to, że wielu ludzi nie chce wynajmować studentom, a Ci, którzy robią mieszkania konkretnie pod studentów, ceny też mają odpowiednie. A prawda też, że w sezonie letnim jest jeszcze gorzej
Jedno, co mogę doradzić, to nie opłaca się za żadne skarby brać małych mieszkań typu kawalerka

Ano właśnie, cały czas pod górkę. Chociaż w sumie się nie dziwie, jakbym miał mieszkanie też bym niechętnie patrzył na taki studenciaków :D Jak się nie trafi nic fajnego to pozostanie ten akademik ale średnio mi to pasuje. Byłem kiedyś tydzień u brata, ogólnie bardzo fajnie, mnóstwo ludzi itp. Ale w takich warunkach to ja bym się chyba nigdy nie wziął za naukę, jeszcze z moją motywacją :roll:

PostWysłany: Pon 20:20, 02 Kwi 2012
lesio
Starachowicki Magnat
Starachowicki Magnat

Powrót do góry

lesio napisał:
Ale w takich warunkach to ja bym się chyba nigdy nie wziął za naukę, jeszcze z moją motywacją Rolling Eyes

W mieszkaniu dzielonym z kumplami raczej też nie prędko :mrgreen: Wszystko co prawda zależy od tego, jakich masz kumpli. Gdybym ja planowała wspólne mieszkanie na studiach z moimi koleżankami z liceum, z całą pewnością nie narzekałabym na warunki do nauki. Ale miałam też spore grono znajomych, których nigdy w życiu nie zaprosiłabym do wspólnego mieszkania, bo studia skończyłyby się tylko na wysłuchiwaniu imprez :mrgreen:

PostWysłany: Pon 20:26, 02 Kwi 2012
alhambra
Psi Detektyw
Psi Detektyw

Powrót do góry

Cytat:
W mieszkaniu dzielonym z kumplami raczej też nie prędko Wszystko co prawda zależy od tego, jakich masz kumpli.

Nie no ja i moi kumple bardzo lubimy wszelkiego rodzaju melanże i na pewno byśmy trochę poszaleli :roll: Ale raczej bez przesady a i niektóre imprezy zwłaszcza te typowo męskie które teraz odbywamy zazwyczaj niosą ze sobą pewne walory dydaktyczne :)

Cytat:
Ale miałam też spore grono znajomych, których nigdy w życiu nie zaprosiłabym do wspólnego mieszkania, bo studia skończyłyby się tylko na wysłuchiwaniu imprez

Tak by się raczej nie skończyło :) Dlatego tak bardzo chciałbym mieszkać z swoją ekipą bo na pewno byśmy znaleźli ten złoty środek pomiędzy nauką a imprezowaniem :)

PostWysłany: Pon 20:38, 02 Kwi 2012
lesio
Starachowicki Magnat
Starachowicki Magnat

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona Główna -> Ostry Dyżur Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 338, 339, 340 ... 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552  Następny
Strona 339 z 552

Skocz do: