|
 |
Rozmowy w t(ł)oku #16
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 338, 339, 340 ... 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552 Następny
|
 |
|
 |
|
Zobacz poprzedni temat
:: Zobacz następny temat
|
Wiadomość |
Autor |
|
 |
Al, można powiedzieć, że się usamodzielniłaś. Masz tam rodzinę, pracę, tak jak mówisz, całe życie, więc trzeba dać sobie kopa w dupę i dalej trwać w tym życiu i dzielnie stawiać mu czoła.
Mnie też przeraża perspektywa wyjazdu z Mrągowa. Połowa mojej klasy idzie do LO w Olsztynie. (Boru, jak ja za nimi będę tęskniła) Pomyśleć, że moim szczytem marzeń były studia tam, teraz to wszystko się zmienia i pewnie zmieni jeszcze wiele razy.
|
|
Pon 18:16, 02 Kwi 2012 |
|
Guśka_
Dziekan Medycyny

Pochwał: 42
Miasto: Mrągowo
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
|
 |
Guśka_, studia tam odradzam. Jeśli i tak masz wyjeżdżać, to lepiej wybierz sobie jakąś porządną uczelnię. Wybór kierunków mają niekiepski, ale poziom pozostawia wiele do życzenia :wink:
Guśka_ napisał: | Al, można powiedzieć, że się usamodzielniłaś. Masz tam rodzinę, pracę, tak jak mówisz, całe życie, więc trzeba dać sobie kopa w dupę i dalej trwać w tym życiu i dzielnie stawiać mu czoła.
|
Ano się usamodzielniłam już w pełni :roll: Co prawda póki co płacę obcym ludziom za dach nad głową i nic nie mogę zaplanować, a to nie jest fajne :| Mam nadzieję niedługo na własny kąt, który będę mogła urządzać po swojemu. Dopiero wtedy poczuje się jak w domu. Ale to na pewno nie będzie Warszawa :)
|
|
Wysłany:
Pon 18:22, 02 Kwi 2012 |
|
alhambra
Psi Detektyw

Pochwał: 13
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
alhambra napisał: | ale poziom pozostawia wiele do życzenia Wink |
Wiem. Ostatnio nasza ambitna klasa rozmawiała o tym przez pół matematyki. Najlepiej, że chyba nikt z nas nie wybiera się do Olsztyna, wszyscy myślą o Gdańsku, Poznaniu, Toruniu, Warszawie, Krakowie O.o
alhambra napisał: | Co prawda póki co płacę obcym ludziom za dach nad głową i nic nie mogę zaplanować, a to nie jest fajne Neutral |
Właśnie, jak tak ze stancjami jest?
alhambra napisał: | Mam nadzieję niedługo na własny kąt, który będę mogła urządzać po swojemu |
Życzę Ci tego z całego serca! Jeśli nie Warszawa to masz sprecyzowane jakieś miasto?
|
|
Pon 18:28, 02 Kwi 2012 |
|
Guśka_
Dziekan Medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Guśka_ napisał: | Życzę Ci tego z całego serca! Jeśli nie Warszawa to masz sprecyzowane jakieś miasto? |
Teoretycznie tak, ale jak będzie, to praktyka pokaże :?
Guśka_ napisał: | Właśnie, jak tak ze stancjami jest?
|
No cóż, mieszkań mnóstwo, ale i ceny powalające. Jak chcesz mieszkać w warunkach zbliżonych do normalności i w lokalizacji w miarę przyzwoitej, to musisz się liczyć z kosmicznymi cenami, pt. wypłata nie Twoja. Z moich obserwacji powiem jedno - na pewno nie warto wynajmować pokoju. Lepiej brać mieszkanie w kilak osób, jak się chce na studia zaczepić, bo wychodzi taniej i zapewne swobodniej. Ja co prawda nie wyobrażam sobie mieszkania z jakimś bydłem za ścianą, ale ja już mam studia dawno za sobą i czas imprez tym bardziej :)
Guśka_ napisał: | wszyscy myślą o Gdańsku, Poznaniu, Toruniu, Warszawie, Krakowie O.o |
No i bardzo dobrze myślą, bo to zdecydowanie są uczelnie, które jakiś poziom reprezentują :wink:
|
|
Wysłany:
Pon 18:35, 02 Kwi 2012 |
|
alhambra
Psi Detektyw

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
alhambra napisał: | Teoretycznie tak, ale jak będzie, to praktyka pokaże Confused |
A zdradzisz, czy wolisz nie zapeszać?
alhambra napisał: |
No cóż, mieszkań mnóstwo, ale i ceny powalające. |
Właśnie słyszałam to od mojej rodziny. Ceny z kosmosu, chociaż ostatnio w Mrągowie też ceny, jak na tą miejscowość, są z bajki.
Cytat: | No i bardzo dobrze myślą, bo to zdecydowanie są uczelnie, które jakiś poziom reprezentują Wink
|
Ja podzielam ich zdanie. Jedynie muszę zacząć od I LO uczyć się historii, wosu i polskiego. Nasza wychowawczyni strasznie spiera nas. Powiedziała, że gdyby mogła, całą naszą klasę posłałaby jak najdalej od Mrągowa, abyśmy mogli rozwijać swój potencjał :D
|
|
Pon 18:51, 02 Kwi 2012 |
|
Guśka_
Dziekan Medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Guśka_ napisał: | chociaż ostatnio w Mrągowie też ceny, jak na tą miejscowość, są z bajki. |
W Olsztynie też są idiotyczne ceny, ale to, co się w Warszawie dzieje, to jest jakaś paranoja. Niektórym się wydaje, że jak mają klitkę w "dobrym punkcie", to mogą za nią brać jak za zboże :roll: Ja mieszkam na Woli i comiesięczne opłaty mnie dobijają. Lokalizacja dobra, ale budownictwo stare i woda grzana piecykiem gazowym - porażka. Brak balkonu, łazienka klaustrofobiczna...a opłaty? Koszmar!
Guśka_ napisał: | A zdradzisz, czy wolisz nie zapeszać? |
W planach był Szczecin, ale teraz to już nie wiem, czy coś z tego będzie. Czas pokaże :roll:
Guśka_ napisał: | Ja podzielam ich zdanie. Jedynie muszę zacząć od I LO uczyć się historii, wosu i polskiego. Nasza wychowawczyni strasznie spiera nas. Powiedziała, że gdyby mogła, całą naszą klasę posłałaby jak najdalej od Mrągowa, abyśmy mogli rozwijać swój potencjał Very Happy |
Wychodzę z założenia, że jak i tak ktoś musi wyjechać, bo nie ma możliwości studiowania w swoim mieście i mieszkania w domu, to powinien celować w jak najlepszą uczelnię. Sama wybrałabym Warszawę, Poznań albo Toruń, gdybym mogła :)
|
|
Wysłany:
Pon 19:01, 02 Kwi 2012 |
|
alhambra
Psi Detektyw

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Arroch napisał: | lesio oj wiem, wiem, a Ty się przypadkiem do maturki uczyć nie powinieneś? ;> |
Ale ja się uczę ! Cały czas, bardzo pilnie i starannie :D No może trochę przesadzam ale dzisiaj np. zrobiłem całe 20 zadanek z fizyki. To że całkowicie olałem jutrzejsze sprawdziany z matmy i angielskiego to nic ale fizyka ogarnięta na dziś :roll:
Cytat: | ale to, co się w Warszawie dzieje, to jest jakaś paranoja. Niektórym się wydaje, że jak mają klitkę w "dobrym punkcie", to mogą za nią brać jak za zboże Ja mieszkam na Woli i comiesięczne opłaty mnie dobijają. Lokalizacja dobra, ale budownictwo stare i woda grzana piecykiem gazowym - porażka. Brak balkonu, łazienka klaustrofobiczna...a opłaty? Koszmar! |
Ostatnio przeglądałem różne oferty mieszkań w Warszawie i naprawdę trochę się zaniepokoiłem. Najprawdopodobniej będę tam studiował a ceny mieszkań są za wysokie jak na mój stan materialny. Chyba wybiorę się do akademika chociaż tak mi się marzy wspólne mieszkanie z kumplami.
|
|
Pon 19:58, 02 Kwi 2012 |
|
lesio
Starachowicki Magnat

Pochwał: 15
Miasto: Starachowice
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
lesio, jak wynajmiecie z kilkoma kolegami mieszkanie, nie powinno Was to wynieść więcej niż akademik, przynajmniej niewiele więcej. Np. 6 osób na 3 pokoje powinno być OK :wink:
|
|
Wysłany:
Pon 20:01, 02 Kwi 2012 |
|
alhambra
Psi Detektyw

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
alhambra napisał: | lesio, jak wynajmiecie z kilkoma kolegami mieszkanie, nie powinno Was to wynieść więcej niż akademik, przynajmniej niewiele więcej. Np. 6 osób na 3 pokoje powinno być OK |
No nie wiem :) Z tego co z nimi gadałem to woleli by po 3 osoby maks w mieszkaniu i każdy żeby miał osobny pokój. Tak to jest jak się człowiek zadaje z wyższą warstwą społeczną :D Ale to się zobaczy choć kolorowo się to nie rysuje...
|
|
Pon 20:05, 02 Kwi 2012 |
|
lesio
Starachowicki Magnat

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
lesio napisał: | Z tego co z nimi gadałem to woleli by po 3 osoby maks w mieszkaniu i każdy żeby miał osobny pokój. |
No to jak w dzisiejszych czasach studentów stać na taki luksus, to niech tam i wille wynajmują, aczkolwiek rodzicom nie zazdroszczę. Z reguły koszty się minimalizuje zamiast je windować do góry :)
|
|
Wysłany:
Pon 20:07, 02 Kwi 2012 |
|
alhambra
Psi Detektyw

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Cytat: | No to jak w dzisiejszych czasach studentów stać na taki luksus, to niech tam i wille wynajmują, aczkolwiek rodzicom nie zazdroszczę. Z reguły koszty się minimalizuje zamiast je windować do góry |
A to już zależy od osoby i rodzica. Troszkę czasu jest ale trzeba już nad tym myśleć powoli. Mam troszkę kolegów i rodziny w Warszawie to oni też mają popytać znajomych czy nie maja jakiś ofert. Zawsze to też trochę by oszczędziło czasu w szukaniu bo jak dobra oferta to ważna jest parę minut raptem. Zwłaszcza w tym sezonie letnio-jesiennym :)
|
|
Pon 20:12, 02 Kwi 2012 |
|
lesio
Starachowicki Magnat

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
lesio, to prawda, że dobre oferty znikają w mgnieniu oka :roll: Dla Was utrudnieniem też będzie to, że wielu ludzi nie chce wynajmować studentom, a Ci, którzy robią mieszkania konkretnie pod studentów, ceny też mają odpowiednie. A prawda też, że w sezonie letnim jest jeszcze gorzej :?
Jedno, co mogę doradzić, to nie opłaca się za żadne skarby brać małych mieszkań typu kawalerka :wink:
|
|
Wysłany:
Pon 20:15, 02 Kwi 2012 |
|
alhambra
Psi Detektyw

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Cytat: | lesio, to prawda, że dobre oferty znikają w mgnieniu oka Dla Was utrudnieniem też będzie to, że wielu ludzi nie chce wynajmować studentom, a Ci, którzy robią mieszkania konkretnie pod studentów, ceny też mają odpowiednie. A prawda też, że w sezonie letnim jest jeszcze gorzej
Jedno, co mogę doradzić, to nie opłaca się za żadne skarby brać małych mieszkań typu kawalerka |
Ano właśnie, cały czas pod górkę. Chociaż w sumie się nie dziwie, jakbym miał mieszkanie też bym niechętnie patrzył na taki studenciaków :D Jak się nie trafi nic fajnego to pozostanie ten akademik ale średnio mi to pasuje. Byłem kiedyś tydzień u brata, ogólnie bardzo fajnie, mnóstwo ludzi itp. Ale w takich warunkach to ja bym się chyba nigdy nie wziął za naukę, jeszcze z moją motywacją :roll:
|
|
Pon 20:20, 02 Kwi 2012 |
|
lesio
Starachowicki Magnat

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
lesio napisał: | Ale w takich warunkach to ja bym się chyba nigdy nie wziął za naukę, jeszcze z moją motywacją Rolling Eyes |
W mieszkaniu dzielonym z kumplami raczej też nie prędko :mrgreen: Wszystko co prawda zależy od tego, jakich masz kumpli. Gdybym ja planowała wspólne mieszkanie na studiach z moimi koleżankami z liceum, z całą pewnością nie narzekałabym na warunki do nauki. Ale miałam też spore grono znajomych, których nigdy w życiu nie zaprosiłabym do wspólnego mieszkania, bo studia skończyłyby się tylko na wysłuchiwaniu imprez :mrgreen:
|
|
Wysłany:
Pon 20:26, 02 Kwi 2012 |
|
alhambra
Psi Detektyw

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Cytat: | W mieszkaniu dzielonym z kumplami raczej też nie prędko Wszystko co prawda zależy od tego, jakich masz kumpli. |
Nie no ja i moi kumple bardzo lubimy wszelkiego rodzaju melanże i na pewno byśmy trochę poszaleli :roll: Ale raczej bez przesady a i niektóre imprezy zwłaszcza te typowo męskie które teraz odbywamy zazwyczaj niosą ze sobą pewne walory dydaktyczne :)
Cytat: | Ale miałam też spore grono znajomych, których nigdy w życiu nie zaprosiłabym do wspólnego mieszkania, bo studia skończyłyby się tylko na wysłuchiwaniu imprez |
Tak by się raczej nie skończyło :) Dlatego tak bardzo chciałbym mieszkać z swoją ekipą bo na pewno byśmy znaleźli ten złoty środek pomiędzy nauką a imprezowaniem :)
|
|
Pon 20:38, 02 Kwi 2012 |
|
lesio
Starachowicki Magnat

|
Powrót do góry |
 |
|
|
|
 |
|
 |
 |
Strona Główna
-> Ostry Dyżur |
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 338, 339, 340 ... 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552 Następny |
Strona 339 z 552 |
|