ToAr osobiście nie lubię przypisywania zasług ludziom na szczytach wladzy, gdzie oczywiście rozgrywa się walka polityczna, ale gdyby nie tysiące poległych polskich żołnierzy walczących z nadzieją na Wolną Polskę, niejednokrotnie nastolatków, to wątpię, żeby udało się nam odzyskać niepodległość.
I o jednych i o drugich trzeba pamiętać. I jednych i drugich rola jest ogromna. Dlatego uroczystości odbywają sie pod Grobem Nieznanego Żołnierza - żeby pamiętac o tych walczacych, którzy nawet nie maja swojego grobu. Ale żołnierze bez dobrego dowódcy nie zdziałaja w pojedynkę
a kto jutro wybiera się na obchody w swoim mieście?
_________________ Toaroraptorus vel Szpon Sprawiedliwości
Bywają rozstania niezależne od dwojga.Bolesne bo żadne go nie chce. Wysłany:
Wto 21:25, 10 Lis 2009
Największy paradoks bohaterów w walce o wolnośc Polski: kilkadziesiąt pomników Piłsudkiego, Dmowskiego i nnych dzialaczy politycznych - jeden znany pomnik Małego Powstańca, mówiący o heroicznej walce mlodych ludzi, którzy nie mając żadnych szans jako swój największy obowiązek uważali obronę ojczyzny.
_________________ 'Można mnie nie lubić, ale nie ignorować'...
Hattrick-moja siostra, która okazała się bratem. Po prostu. Wysłany:
Wto 21:27, 10 Lis 2009
Największy paradoks bohaterów w walce o wolnośc Polski: kilkadziesiąt pomników Piłsudkiego, Dmowskiego i nnych dzialaczy politycznych - jeden znany pomnik Małego Powstańca, mówiący o heroicznej walce mlodych ludzi, którzy nie mając żadnych szans jako swój największy obowiązek uważali obronę ojczyzny.
Piłsudski i Dmowski to symbole. Oni reprezentują sprawę o która walczyli i ludzi którzy walczyli. To nie są ich pomniki osobiste, ale tych wszystkich, których prowadzili. ja to tak odbieram.
Zaczynam twierdzić, że moja wczorajsza histeria była niepotrzebna. Obejrzałam odcinek jeszcze raz i zupełnie inaczej na to wszystko patrzę ;-) Byłam odprowadzić koleżankę, trochę się dotleniłam, ale prawie przejechało mnie auto, hah.
_________________ Niepełnosprawność może, choć nie musi twórczości przeszkadzać,
z kolei względnie pełna sprawność może, choć nie musi twórczości pomagać. Wysłany:
Wto 21:31, 10 Lis 2009
Oni reprezentują sprawę o która walczyli i ludzi którzy walczyli.
T., no Ty jesteś inteligentna, więc w ogóle myślisz o tych pomnikach i jakoś interpretujesz ich sprawę, ale bądźmy szczerzy, że młodzieży polskiej w tych czasach trzeba dać wszystko bezpośrednio 'podane'.
_________________ 'Można mnie nie lubić, ale nie ignorować'...
Hattrick-moja siostra, która okazała się bratem. Po prostu. Wysłany:
Wto 21:32, 10 Lis 2009