Rozmowy w t(ł)oku #16
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 486, 487, 488 ... 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona Główna -> Ostry Dyżur
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Wiadomość Autor

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jeanne napisał:
Tak buja w obłokach I za to, że ze wszystkiego mam 5.Bezczelne 5, bo wszystko ściągałam.Tak mi wstyd.

Spoko u nas większość ćwiczeń na PP na ocenę jest robiona wspólnie :)

jeanne napisał:
Jeśli cię to pocieszy, ja zaliczałam polski z "Dżumy", której nawet na oczy nie widziałam -,-

Ja mam gorzej, bo nawet jak czytałam to ono zadaję często pytania na które nie potrafię odpowiedzieć, albo nie wiem o co chodzi -,- I znając życie to jak teraz kogoś złapię to da kapę na przyszły semestr, a nie na ten. Ani chwili spokoju :(
A tematyka tych utworów jakie ostatnio mamy czytać tak świetnie pasuję do mojego nastroju ;(

jeanne napisał:
A gdzie takie coś kupujesz? buja w obłokach

Moja mama to kupiła, chyba przez internet po prostu, zamawiała coś dla siebie i wzięła to też.

jeanne napisał:
Mi się marzy coś takiego:

Ta pierwsza mi się najbardziej spodobał :buja w oblokach: Ja nie szłam do fryzjera, tylko koleżanka mamy mi robiła i miałam już tą fryzurę wcześniej na głowie. Boję się fryzjerów, szczytowym osiągnięciem było znalezienie takiego, który na hasło: podcięcie końcówek nie pozbawia mnie 20 centymetrów włosów :hahaha:

jeanne napisał:
Jakby nie to, że Kamil ze mną idzie [chyba ze sie rozstaniemy do tego czasu] to bym nie szła. Ostatnio strasznie mi moja klasa działa na nerwy i po prostu wolałabym zostać w domu.

Ty przynajmniej będziesz mogła zająć się Kamilem i nie zwracać uwagę na resztę, ja nie miałam takiej opcji.
Mi ostatnio prawie wszyscy działają na nerwy, gorzej, że ja sama sobie też działam :hahaha:
Ale muszę jutro pomęczyć chłopaków. Bo ja chcę na IEM do Katowic, choć pewnie tłumy będą. Ale sama nie ogarnę, zgubię się, samej mi się nie chce itd. ;(

PostWysłany: Nie 20:48, 13 Sty 2013
pantera mglista
Designer Miesiąca
Designer Miesiąca

Pochwał: 3

Powrót do góry

Cytat:

Spoko u nas większość ćwiczeń na PP na ocenę jest robiona wspólnie Smile

Wtedy złapał chyba 5 osób na ściąganiu, a ja bezczelnie go jeszcze wołałam do siebie żeby im zrobić na złość i pytałam, czy mogę pisać od pauz [bo tak miałam na ściądze :D]
Cytat:

Ja mam gorzej, bo nawet jak czytałam to ono zadaję często pytania na które nie potrafię odpowiedzieć, albo nie wiem o co chodzi -,- I znając życie to jak teraz kogoś złapię to da kapę na przyszły semestr, a nie na ten. Ani chwili spokoju Sad

nasza powiedziała że najlepiej przeczytać pierwsze 40 stron książki + streszczenie, nie wiem dlaczego o.O
Cytat:

Moja mama to kupiła, chyba przez internet po prostu, zamawiała coś dla siebie i wzięła to też.

Ja będę moje męczyć henną, bo mam takie odrosty, że aż żal...
Cytat:

Ta pierwsza mi się najbardziej spodobał buja w obłokach Ja nie szłam do fryzjera, tylko koleżanka mamy mi robiła i miałam już tą fryzurę wcześniej na głowie. Boję się fryzjerów, szczytowym osiągnięciem było znalezienie takiego, który na hasło: podcięcie końcówek nie pozbawia mnie 20 centymetrów włosów hahaha

Ja też się boję i chyba wykoncżę się z nerwów... Bo mam iść teraz na podcięcie, zafarbuje sobie sama, a ona mi tylko fryzure zrobi. Chyba wolałabym pójśc do koleżanki :(
Cytat:
Ty przynajmniej będziesz mogła zająć się Kamilem i nie zwracać uwagę na resztę, ja nie miałam takiej opcji.
Mi ostatnio prawie wszyscy działają na nerwy, gorzej, że ja sama sobie też działam hahaha

Tia. I słuchać "o twój ukochany nauczyciel od PP, no to może nie przytulajmy sie bo będzie zazdrosny" "patrz jak Adrian sie na ciebie patrzy!" itp, itd :D

Cytat:

Ale muszę jutro pomęczyć chłopaków. Bo ja chcę na IEM do Katowic, choć pewnie tłumy będą. Ale sama nie ogarnę, zgubię się, samej mi się nie chce itd. ;(

Męcz ich! Użyj kobiecych sztuczek!

PostWysłany: Nie 21:12, 13 Sty 2013
jeanne
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 50

Powrót do góry

jeanne napisał:
Wtedy złapał chyba 5 osób na ściąganiu, a ja bezczelnie go jeszcze wołałam do siebie żeby im zrobić na złość i pytałam, czy mogę pisać od pauz [bo tak miałam na ściądze Very Happy]

Jaki troll :hahaha:

jeanne napisał:
nasza powiedziała że najlepiej przeczytać pierwsze 40 stron książki + streszczenie, nie wiem dlaczego o.O

Ja bym do tego dorzuciła jeszcze zakończenie. Bo orientujesz się jak książka jest napisana, jaka jest jej tematyka, łatwiej się potem połapać w streszczeniu i jeszcze możesz sprawdzić jak się ma to streszczenie do książki i ewentualnie poszukać innego?

jeanne napisał:
Ja będę moje męczyć henną, bo mam takie odrosty, że aż żal...

Mi się tak nie chciało nic robić, nawet iść po rajstopy i po silikonowe ramiączka, które na dodatek wszędzie były wykupione bądź z jakimiś koralikami czy coś.

jeanne napisał:
Ja też się boję i chyba wykoncżę się z nerwów... Bo mam iść teraz na podcięcie, zafarbuje sobie sama, a ona mi tylko fryzure zrobi. Chyba wolałabym pójśc do koleżanki Sad

Nie ma się czym denerwować.

jeanne napisał:
Tia. I słuchać "o twój ukochany nauczyciel od PP, no to może nie przytulajmy sie bo będzie zazdrosny" "patrz jak Adrian sie na ciebie patrzy!" itp, itd Very Happy

Oj tam, może przystopuję w tym dniu.

jeanne napisał:
Męcz ich! Użyj kobiecych sztuczek!

Po sylwestrze to ja się nie powinnam do facetów zbliżać :hahaha: A co do sztuczek to się nie znam więc liczę, że sam LOL jako argument wystarczy ;)

PostWysłany: Nie 21:25, 13 Sty 2013
pantera mglista
Designer Miesiąca
Designer Miesiąca

Powrót do góry

Cytat:

Jaki troll hahaha

Tak strasznie mi wstyd :( A nie, nie jest :twisted:
Cytat:

Ja bym do tego dorzuciła jeszcze zakończenie. Bo orientujesz się jak książka jest napisana, jaka jest jej tematyka, łatwiej się potem połapać w streszczeniu i jeszcze możesz sprawdzić jak się ma to streszczenie do książki i ewentualnie poszukać innego?

Ja polegam całym sercem na tych streszczeniach ze strony klp.pl są mega!
Cytat:

Mi się tak nie chciało nic robić, nawet iść po rajstopy i po silikonowe ramiączka, które na dodatek wszędzie były wykupione bądź z jakimiś koralikami czy coś.

Ja robię wszystko tylko żeby się nie uczyć, więc wiesz...
Cytat:

Oj tam, może przystopuję w tym dniu.

Wątpie... Strasznie mu sie podobam w tej sukience więc będzie miał schizy, że wszystkim sie podobam :mdleje:
Cytat:

Po sylwestrze to ja się nie powinnam do facetów zbliżać hahaha A co do sztuczek to się nie znam więc liczę, że sam LOL jako argument wystarczy Wink

Dlaczego? :twisted: ?
No jak to nie znasz! Powiesz im że pojechałabyś, ale z nimi będzie fajniej i w ogóle bedziesz się bezpieczniej z nimi czułą <3

PostWysłany: Nie 21:48, 13 Sty 2013
jeanne
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

jeanne napisał:
Ja polegam całym sercem na tych streszczeniach ze strony klp.pl są mega!

Przeczytałam 50 stron, doszłam do gwałcenia. Biorę się za chwilę za streszczenie. Ja też :) I co patrzę to każdy ma z tej strony.

jeanne napisał:
Ja robię wszystko tylko żeby się nie uczyć, więc wiesz...

Ja też, ale co nie obejmuję wychodzenia na dwór. Nie lubię zimy :(

jeanne napisał:
Wątpie... Strasznie mu sie podobam w tej sukience więc będzie miał schizy, że wszystkim sie podobam mdleje

To zamknij mu usta i tyle ;)

Cytat:
Dlaczego? Twisted Evil ?

Nie nadaję się do upublicznienia :twisted:

jeanne napisał:
No jak to nie znasz! Powiesz im że pojechałabyś, ale z nimi będzie fajniej i w ogóle bedziesz się bezpieczniej z nimi czułą <3

A to tak :)

PostWysłany: Nie 21:56, 13 Sty 2013
pantera mglista
Designer Miesiąca
Designer Miesiąca

Powrót do góry

Cytat:

Przeczytałam 50 stron, doszłam do gwałcenia. Biorę się za chwilę za streszczenie. Ja też Smile I co patrzę to każdy ma z tej strony.

W ogóle te książki ostatnio są jakieś takie dziwne o.O
Cytat:

Ja też, ale co nie obejmuję wychodzenia na dwór. Nie lubię zimy Sad

Ja też, rano to jest horror :D A jak mam wysiaść z ciepłego autobusu to mi sie chce płakać.

Cytat:

To zamknij mu usta i tyle Wink

Już się nie daje :hahaha: "No pewnie całowanie na wszystkie problemy", jak on to powiedział :D
Cytat:

Nie nadaję się do upublicznienia Twisted Evil

Moje też, aż mi autentycznie wstyd...

Ale tato Gośki opieprzył ją za to, że siedziałam Kamilowi na kolanach. Gdyby wiedział, ze dziewczyna jego syna robiła aborcje miesiąc temu to by chyba zszedł na zawał <3

PostWysłany: Nie 22:12, 13 Sty 2013
jeanne
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

jeanne napisał:
W ogóle te książki ostatnio są jakieś takie dziwne o.O

Wiersze o katastrofizmie, opowiadania Borowskiego, a teraz Inny Świat.
Bardzo odpowiednie gdy człowiek jest smutny i ma dość, a tu sobie czyta o paleniu ludzi w komorach gazowych czy ojcu który zabił syna za kawałek chleba.

jeanne napisał:
Ja też, rano to jest horror Very Happy A jak mam wysiaść z ciepłego autobusu to mi sie chce płakać.

Ja mam blisko do szkoły, ale mamy salę na samej górze i tam jest Antarktyda. Śmiać mi się chciało jak koleżanka na angielskim się skarżyła, że mają tak zimno, a tak tropiki były. Posiedziałaby godzinę u nas ;)

jeanne napisał:
Już się nie daje hahaha "No pewnie całowanie na wszystkie problemy", jak on to powiedział Very Happy

Oj to kiepsko ;(

jeanne napisał:
Moje też, aż mi autentycznie wstyd...

Mi nawet nie albo sama nie wiem...

jeanne napisał:
Ale tato Gośki opieprzył ją za to, że siedziałam Kamilowi na kolanach. Gdyby wiedział, ze dziewczyna jego syna robiła aborcje miesiąc temu to by chyba zszedł na zawał <3

Błoga nieświadomość...

PostWysłany: Nie 22:28, 13 Sty 2013
pantera mglista
Designer Miesiąca
Designer Miesiąca

Powrót do góry

Cytat:

Błoga nieświadomość...

Gośce na oknie rośnie marysia, my palimy skręty, jeden jego syn mieszka na studiach z dziewczyną, drugi zapłodnił 18 latkę i usuwali ciąże, ale to NIC. Ja siedziałam Kamilowi na kolanach, cóż za okropieństwo.
Cytat:

Mi nawet nie albo sama nie wiem...

Mi tak... Troszeczkę.

Cytat:

Ja mam blisko do szkoły, ale mamy salę na samej górze i tam jest Antarktyda. Śmiać mi się chciało jak koleżanka na angielskim się skarżyła, że mają tak zimno, a tak tropiki były. Posiedziałaby godzinę u nas Wink

Dwie najzimniejsze klasy? Chemia i biologia. Gdzie najwięcej czasu spędzam? W chemii i biologii.Jutro mam cały dzień w sali 101 ^^ Ale Kamil ma właśnie praktyki na poddaszu i też marudzi, ze zimno.
Cytat:

Wiersze o katastrofizmie, opowiadania Borowskiego, a teraz Inny Świat.
Bardzo odpowiednie gdy człowiek jest smutny i ma dość, a tu sobie czyta o paleniu ludzi w komorach gazowych czy ojcu który zabił syna za kawałek chleba.

Wiesz, jak sie skończyło moje czytanie "Cierpien młodego wetera" :P My na razie skończyliśmy Dżumę ^^

PostWysłany: Nie 22:35, 13 Sty 2013
jeanne
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

jeanne napisał:
Gośce na oknie rośnie marysia, my palimy skręty, jeden jego syn mieszka na studiach z dziewczyną, drugi zapłodnił 18 latkę i usuwali ciąże, ale to NIC. Ja siedziałam Kamilowi na kolanach, cóż za okropieństwo.

To faktycznie...

jeanne napisał:
Mi tak... Troszeczkę.

:przytul:

jeanne napisał:
Dwie najzimniejsze klasy? Chemia i biologia. Gdzie najwięcej czasu spędzam? W chemii i biologii.Jutro mam cały dzień w sali 101 ^^ Ale Kamil ma właśnie praktyki na poddaszu i też marudzi, ze zimno.

A masz chociaż ciepłe grzejniki? Bo u nas tak nie za bardzo.
Mam większość lekcji w swojej sali albo u góry :( Jedynie PP, angielski są na parterze. A chemia w grupach i biologia na pierwszym piętrze. Najgorszy jest WOK i religia w środy, jeszcze wyżej niż nasza sala :(

jeanne napisał:
Wiesz, jak sie skończyło moje czytanie "Cierpien młodego wetera" Razz My na razie skończyliśmy Dżumę ^^

To ja Dżumy jeszcze nie. W tym roku szkolnym omówiliśmy Jądro Ciemności, Przedwiośnie, Granicę, Ferdydurkę, Opowiadania, a teraz Inny Świat.

W ogóle dostałam taką kartę profilaktyczną badania lekarskiego ucznia kończącego szkołę ponadgimnazjalną. W części którą mam sama wypełnić znajdują się takie o to świetne pytania:
- czy w ostatnich 3 miesiącach używałeś leków, jakich, z jakiego powodu?
- kiedy ostatnio byłeś/aś badany przez lekarza? z powodu...
- czy masz trudności w szkole? jakie...
- czy masz problemy, trudności o których chciałbyś/chciałabyś porozmawiać z lekarzem tak/ nie psychologiem tak/ nie
- dotyczy tylko dziewcząt: wiek pierwszej miesiączki... lat ... miesięcy
- czy po ukończeniu szkoły zamierzasz się uczyć dalej? tak/nie w jakiej szkole/uczelni... zawód/ kierunek studiów

O.o

PostWysłany: Nie 23:28, 13 Sty 2013
pantera mglista
Designer Miesiąca
Designer Miesiąca

Powrót do góry

Dżuma to chyba była moja najulubieńsza lektura wszech czasów, za to Inny Świat, mimo że naprawdę ciekawy, dla mnie był nie do przejścia...

In 30 years, kids as young as 6 or 7 will be sitting in classrooms hearing that women didn’t always have the rights to their own bodies and how boys couldn’t marry boys and girls couldn’t marry girls and they’re going to be as confused and disturbed as when we first learned about slavery and Black Codes.

PostWysłany: Pon 19:51, 14 Sty 2013
Shitzune
Katalizator Zbereźności

Pochwał: 47

Miasto: Graffignano
Powrót do góry

Cytat:

A masz chociaż ciepłe grzejniki? Bo u nas tak nie za bardzo.
Mam większość lekcji w swojej sali albo u góry Sad Jedynie PP, angielski są na parterze. A chemia w grupach i biologia na pierwszym piętrze. Najgorszy jest WOK i religia w środy, jeszcze wyżej niż nasza sala Sad

Z przodu są. Siedzę na samym tyle przy nieszczelnym oknie, więc uroczo jest :D Ale za to jest jedna taka klasa, w której tak grzeje, że swego czasu chciałam zdjać z siebie nawet stanik -,-
Cytat:
To ja Dżumy jeszcze nie. W tym roku szkolnym omówiliśmy Jądro Ciemności, Przedwiośnie, Granicę, Ferdydurkę, Opowiadania, a teraz Inny Świat.

Hm, to my tych opowiadań jeszcze nie i innego świata.

:shock:
Nie strasz mnie, że ja też taką kartę dostanę, bo aż mam ciarki.
W ogóle! Mam coś słodkiego dla ciebie. <3]

Cytat:

Dżuma to chyba była moja najulubieńsza lektura wszech czasów, za to Inny Świat, mimo że naprawdę ciekawy, dla mnie był nie do przejścia...

Ja czytam tylko streszczenia i o ile Dżuma jeszcze miała jakąś ciekawą akcję, tak Ferdydurkę było ponad moje siły poznawcze.

PostWysłany: Wto 18:56, 15 Sty 2013
jeanne
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

Cześć Shitzune, co u Ciebie? :)

Shitzune napisał:

Dżuma przede mną, a Inny Świat skończyłam na 89 stronie i wątpię, że doczytam skoro w pobliżu mam trzy pierwsze części Gry o tron.

jeanne napisał:
Z przodu są. Siedzę na samym tyle przy nieszczelnym oknie, więc uroczo jest Very Happy Ale za to jest jedna taka klasa, w której tak grzeje, że swego czasu chciałam zdjać z siebie nawet stanik -,-

Na angielskim mam tropiki. A u mnie kosz jest oblegany, bo w pobliżu jest jedyny niezabudowany grzejnik, po którym czuć, że grzeję.

jeanne napisał:
Nie strasz mnie, że ja też taką kartę dostanę, bo aż mam ciarki.

Już widzę jak tam nakłamię :hahaha:

jeanne napisał:
W ogóle!

Cudne, dziękuję ;*

W ogóle zaatakowała mi dziś dzika bestia. Kumpel się śmiał jak mu opowiadałam, zresztą ja też. Idę, a raczej gnam do szkoły( zaś na ostatnią chwilę wyszłam), a tam jakaś dziewczyna woła psa, taki nieduży kundelek. I nagle czuję, że coś na mnie skaczę, wczepia się pazurami i zębami chyba i zwisa w sumie z nogawki dżinsów. Patrzę pies. Po chwil puścił i odbiegł, idę dalej i znowu coś na mnie skaczę i to samo. Za trzecim razem dziewczyna zdobyła się żeby krzyknąć, że przeprasza xD

PostWysłany: Wto 21:35, 15 Sty 2013
pantera mglista
Designer Miesiąca
Designer Miesiąca

Powrót do góry

Cytat:

Dżuma przede mną, a Inny Świat skończyłam na 89 stronie i wątpię, że doczytam skoro w pobliżu mam trzy pierwsze części Gry o tron.

Ja dostałam książkę na mikołajki i nie mogę sie zabrać za czytanie nijak.

Cytat:

Na angielskim mam tropiki. A u mnie kosz jest oblegany, bo w pobliżu jest jedyny niezabudowany grzejnik, po którym czuć, że grzeję.

Ja przy chemii mam taki grzejnik wysoki że aż do brody <3

Cytat:

Już widzę jak tam nakłamię hahaha

Jakby to było anonimowe to bym nie kłamała :twisted:

Cytat:
W ogóle zaatakowała mi dziś dzika bestia.

A przestań, ja sie tak boje psów, że prawie sie ostatnio popłakałam, jak latał jakiś. Kamil sie ze mnie śmieje już, bo normalnie panikuje...

PostWysłany: Sro 17:38, 16 Sty 2013
jeanne
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

jeanne napisał:
Ja dostałam książkę na mikołajki i nie mogę sie zabrać za czytanie nijak.

Ja tam zawsze się biorę szczególnie jak mam czytać lekturę.
W ogóle czułam się dziś fatalnie, myślałam, że padnę w tej szkole, zawaliłam kartkówkę z doświadczeń z chemii, bo nie umiałam myśleć ( a nie była taka trudna :( ), a na polskim zaczęliśmy Inny Świat dopiero dziś, bo się w wierszami rozpędziliśmy i na dzień dobry test ze znajomości lektury :hahaha:

jeanne napisał:
Jakby to było anonimowe to bym nie kłamała Twisted Evil

Jakby była to pewnie moje odpowiedzi by wywarły wrażenie :hahaha:

jeanne napisał:
A przestań, ja sie tak boje psów, że prawie sie ostatnio popłakałam, jak latał jakiś. Kamil sie ze mnie śmieje już, bo normalnie panikuje...

Mi. podobają mi się takie duże wilczurowate, ale kiedyś mnie pogryzł pies na wsi :(
I tak teraz z tym kundelkiem to po już było zabawne, ale mniej w momencie jak pies zwisa Ci z nogi wczepiony pazurami i nie wiesz czego się po nim spodziewać.
Nie ma się z czego śmiać.

PostWysłany: Sro 21:51, 16 Sty 2013
pantera mglista
Designer Miesiąca
Designer Miesiąca

Powrót do góry

Cytat:
Nie ma się z czego śmiać.

Nie no on ogólnie wie, że to poważna sprawa, ale śmieszy go moja reakcja. Np. widzieliśmy ostatnio takiego kundelka, mały dość, no to Asia co? Panika. On mi próbuje tłumaczyć, że przecież jest mały nic mi nie zrobi, więc ja co?
"-No ale popatrz jak ja mam nisko ręce! No popatrz! *pokazuje jak nisko* Przyjdzie i mi je odgryzie! I w dodatku nie ma ogona! I skąd ja mam wiedzieć, czy merda przyjaźnie, jak nie ma czym merdać?!"
Kamil się popłakał. Serio.

Cytat:

Jakby była to pewnie moje odpowiedzi by wywarły wrażenie hahaha

Cytat:

- czy w ostatnich 3 miesiącach używałeś leków, jakich, z jakiego powodu?
Uspokajających :D Bo mi Michał dał :D
- kiedy ostatnio byłeś/aś badany przez lekarza? z powodu...
2 tygodnie temu. Bo potrzebowałam zwolnienie lekarskie do szkoły :D
czy masz trudności w szkole? jakie...
Z wytrzymaniem wśród tych lizusów i rozpieszczonych dzieciuchów :D
- czy masz problemy, trudności o których chciałbyś/chciałabyś porozmawiać z lekarzem tak/ nie psychologiem tak/ nie
Tak! O tym jak się opanować i nie komentować w.w. zachowań :D
- czy po ukończeniu szkoły zamierzasz się uczyć dalej? tak/nie w jakiej szkole/uczelni... zawód/ kierunek studiów
Nie, będę pasać owce

8) :mrgreen:
Cytat:
bo się w wierszami rozpędziliśmy i na dzień dobry test ze znajomości lektury hahaha

Babka nam zrobiła raz. Stwierdziła, że to nie ma sensu, bo byśmy albo wszyscy sciągali, albo mieli pały :D

PostWysłany: Pią 16:43, 18 Sty 2013
jeanne
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona Główna -> Ostry Dyżur Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 486, 487, 488 ... 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552  Następny
Strona 487 z 552

Skocz do: