Postaw diagnozę!
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 94, 95, 96 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona Główna -> Medycyna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Wiadomość Autor

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

"Typowa choroba, bez typowych objawów. Typowe w Hausie"

Ale tak jak mówił przedmówca, akurat w tym przypadku, powoduje iż zakończenie jest kulawe. Chyba, że to my coś przeoczyliśmy.

To już gruźlica jest bardziej prawdopodobna, ale zaczekajmy na wyjaśnienie.

PostWysłany: Sro 15:29, 28 Kwi 2010
Raskolnikov
Student medycyny
Student medycyny

Powrót do góry

Drogi Czyli wrota Zakażenia. Przy bezpośredni kontaktcie z chorym lub jak ja to lubie nosicielem, mogłem się zarazić przez to że nie użyłem rękawiczek lub nie zdezynfekowałem przy krwawienu z odbytu rąk. objawy durów brzusznych przebiegają różnie jak każda inna choroba nie musi dawac większych objawów, przedziurawienie jelita wrzody czy też zapalenie opon mózgowych wynika bardzo rzadko co nie oznacza że wcale. Raskolnikov Spytałeś się o badanie kału na obecność pierwotniaków odpowiedziałem że czysty, nie spytałeś sie czy w kale jest coś innego a że lubię utrudiac ludziom życie siedziałem cicho gdybyś powiedział na obecność bakteri odpisał bym ci że występuje Sallmonella typhi i odpowiedz była by bardzo ale to bardzo prosta. jeżeli chodzi o ból brzucha to widać po tobie że masz tylko nafaszerowaną w głowie teorie i gdybyś wiedział to każda choroba nie daje takich objawów jak piszą w internecie czy w książkach, zgodze się że są objawy charakteryzujące. Wnioskują się zirytowałeś że nie zgadłeś. a tak poza tym chciałeś wyzwania to masz, wiele niedociągnięć oraz braków. RESZTE SAMI SOBIE DOPOWIECIE, JA SWOJE ZROBIŁEM DAŁEM WAM ZAGADKĘ REFLEKSYJNĄ. Jeżeli chcecie więcej to napisz na PW a ja spróbuje sklecić jakąś nową zagadkę ;)

PostWysłany: Sro 17:46, 28 Kwi 2010
KsiądzykM.D
Student medycyny
Student medycyny

Powrót do góry

Najwyraźniej źle mnie zrozumiałeś :). Rozumiem że w rzadkich przypadkach dochodzi do zapalenia opon mózgowych czy kaszlu, ale to nie prawda co mówisz o zakażeniu osoby trzeciej. Skoro podajesz informację że ktoś inny się zaraził to wszyscy przyjmują że masz na myśli to że choroba przenosi się droga kropelkową lub ew. przez skórę. Dur brzuszny do takich chorób nie należy więc zakładamy że doktor nie wkładał sobie palców do ust zaraz po wykonaniu kolanoskopii. Kolejną zmyłką było stwierdzenie że już bardziej nie możesz nam pomóc, w tym momencie każdy chciał dokładnie dopasować chorobę myśląc że wypisałeś wszystkie możliwe, typowe objawy. Parę osób pytało się o wysypkę i inne objawy, z braku powyższych jak i rodzaju zakażenia wszyscy stwierdzili że pomimo wyników posiewu to nie jest dur brzuszny. No i to że wystąpią nietypowe objawy i dwóch osób z rzędu jest tak mało prawdopodobne że nikt nie miał wątpliwości ze kaszel jest typowym objawem tej choroby. Potwierdzało to tez teorię o zakażeniu droga kropelkową płuc. Napisałeś że choroba nie musi dawać większych objawów, no ale skoro doprowadziła do perforacji jelita to musiała je wcześniej uszkodzić powodując ból brzucha, biegunkę i nudności/wymioty. Mam nadzieję że nie zraziłeś się naszą krytyką po prostu wyrażamy nasze głębokie powątpiewanie w taki rozwój choroby u pacjenta i lekarza i czekamy na dalsze zagadki :)

PostWysłany: Sro 18:10, 28 Kwi 2010
rexkow
Stażysta
Stażysta

Powrót do góry

Dokładnie tak jak kolega mówił, nasze wypowiedzi nie są naładowane emocjami, a na pewno nie negatywnymi. Co do praktyki to prawdą jest, że jestem dopiero studentem, ale jako student ratownictwa medycznego kontakt z pacjentem mam znacznie wcześniej, bo już na pierwszym roku kilkudniowe praktyki w pogotowiu/straży pożarnej, więc kontakt z pacjentami mam i to czasami aż za duży. Wiem doskonale, że teoria a praktyka to zupełnie różne światy. Pozdrawiam i czekam na następne zagadki.

PostWysłany: Sro 19:22, 28 Kwi 2010
Raskolnikov
Student medycyny
Student medycyny

Powrót do góry

Postaram się ułożyć przez jakieś 2 dni dobrą zagadkę. Mnie ciężko jest urazić wasze krytyki pomagają mi tworzyć coraz to lepsze i trudniejsze zagadki, które tak samo wam jak i mi dają mnóstwo zabawy i satysfakcji. Szykujcie się na coś mega trudnego ;)

PostWysłany: Sro 21:30, 28 Kwi 2010
KsiądzykM.D
Student medycyny
Student medycyny

Powrót do góry

to zatucie

Dodano 1 minut temu:

to zatrucie

Dodano 17 sekund temu:

to zatrucie

Dodano 2 minut temu:

a morze to przez narkotyki

Dodano 49 sekund temu:

trzeba sprzwdzić czy niebrał

PostWysłany: Czw 10:13, 29 Kwi 2010
DR.Gregory house MD
Student medycyny
Student medycyny

Powrót do góry

To teraz na poczekaniu dam kolejną zagadkę
Pacjent ma objawy: bóle mięśni ,gorączka ,bezdech nocny

PostWysłany: Czw 10:58, 29 Kwi 2010
Flesh16
Student medycyny
Student medycyny

Powrót do góry

Bezdech nocny razem z gorączką jest typowy dla boreliozy, ale jednak dość mało jak na początek ;)
Standardowo, najpierw morfologia z rozmazem i posiew.

my soulmate Hambarr :*:* córeczka Nemezis :*
maagdaa&sinaj spółka zóo z.o.o

- In fact, I hate you. - I've never hated anyone more. - Every nerve ending in my body is electrified by hatred. - There is a fiery pit of hate burning inside me, ready to explode. - So it's settled then? - We're settled.

PostWysłany: Czw 11:38, 29 Kwi 2010
sinaj
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 35
Ostrzeżeń: 1

Miasto: Legnica/Radom
Powrót do góry

Pacjenta ukąsił kleszcz , znalazłem rumień tak sinaj to borelioza :P
Widzę że moje zagadki by nawet przedszkolak zrobił ale próbować zawsze można :D

PostWysłany: Czw 15:01, 29 Kwi 2010
Flesh16
Student medycyny
Student medycyny

Powrót do góry

Flesh nie przesadzaj, nie raz się każdemu zdarzy jakąś prostszą zagadke wrzucić ;) Próbować jak najbardziej trzeba :D

Teraz ja mam dla Was przypadek. Na potrzeby gry "przyspieszę" trochę chorobe, więc podczas diagnozowania uwzględnijcie, że objawy mogą pojawiać się wolniej.

Facet, lat 24. Nudności, wymioty, bóle głowy. Poza tym wspomniał, że jakiś czas temu odrobine pogorszył mu się wzrok.

- In fact, I hate you. - I've never hated anyone more. - Every nerve ending in my body is electrified by hatred. - There is a fiery pit of hate burning inside me, ready to explode. - So it's settled then? - We're settled.

PostWysłany: Czw 16:55, 29 Kwi 2010
sinaj
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Użytkownik zbanowany

Powrót do góry

No to najpierw oczywiste, morfologia krwi. A mój strzał to Zespół von Hippla-Lindaua z naczyniakiem siatkówki i guzem chromochłonnym nerek. Taki sobie dziki strzał :P.

PostWysłany: Czw 18:15, 29 Kwi 2010
rexkow
Stażysta
Stażysta

Powrót do góry

W morfologii lekko podwyższone leukocyty.
Zaskoczyłeś mnie tym strzałem :) To nie zespół H-L, ale... w dobrym kierunku kombinujesz :)
Aha, u pacjenta wystąpiło osłabienie siły mięśniowej i zdaje się być taki troche.. mało przytomny.

PostWysłany: Czw 18:58, 29 Kwi 2010
sinaj
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Użytkownik zbanowany

Powrót do góry

Może to wirusowe zapalenie opon mózgowych ?? (meningokoki ;p) , lub trochę nudniejsze niedobory witamin B12 oraz B2

PostWysłany: Czw 20:32, 29 Kwi 2010
KsiądzykM.D
Student medycyny
Student medycyny

Powrót do góry

Pasuje zwiększone ciśnienie śródczaszkowe spowodowane guzem mózgu Tomografia aby potwierdzić. Ale przyczyna może być inna. Ja dziś rano jadę na zawody będę w nocy z poniedziałku na wtorek, trzymajcie kciuki... . Mam nadzieję że pacjent nie umrze z powodu mojej nieobecności, niech trzyma kciuki za moją diagnozę :P.

PostWysłany: Pią 0:08, 30 Kwi 2010
rexkow
Stażysta
Stażysta

Powrót do góry

Pasuje do objawów gorączka doliny riftu.

Ostatnio zmieniony przez Flesh16 dnia Pią 18:41, 30 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz

PostWysłany: Pią 7:33, 30 Kwi 2010
Flesh16
Student medycyny
Student medycyny

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona Główna -> Medycyna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 94, 95, 96 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107  Następny
Strona 95 z 107

Skocz do: