|
 |
Postaw diagnozę!
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 6, 7, 8 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 Następny
|
 |
|
 |
|
Zobacz poprzedni temat
:: Zobacz następny temat
|
Wiadomość |
Autor |
|
 |
to nie wodobrzusze. zrobiłem USG, wyniki:
- powiększone nerki
- hepatomegalia
|
|
Wysłany:
Nie 11:44, 07 Cze 2009 |
|
misza113
Student medycyny

Pochwał: 2
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
|
 |
Hepatomegalia jest spowodowana amyloidozą, która wywołała zespół nerczycowy, który z kolei spowodwał obrzęk nerek.
|
|
Wysłany:
Nie 12:06, 07 Cze 2009 |
|
sowcia2
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Choroba von Gierkego tłumaczy powiększony obwód brzucha, hepatomegalię a także powiększenie nerek
|
|
Wysłany:
Nie 15:10, 07 Cze 2009 |
|
natalek_94
Student medycyny

Miasto: Bytom
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Może być to zespół Budda-Chiarego spowodowany niedoborem antytrombiny, białka S lub białka C.
Proponuje powtórzyć USG z badaniem dopplerowskim a także zrobić angiografie.
|
|
Wysłany:
Pon 10:16, 08 Cze 2009 |
|
Patrinho
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Nie tłumaczy powiększenia nerek oraz powiększenia obwodu brzucha (pacjent nie ma wodobrzusza obecnego przy zakrzepicy żył wątrobowych).
|
|
Wysłany:
Pon 10:57, 08 Cze 2009 |
|
sowcia2
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Cameron i Chase schowali się w schowku z miotłami, więc na nich nie mogę polegać. Zrobiłem jeszcze raz USG i nic się nie zmieniło, ale...
Pojawiła się kwasica mleczanowa, co świadczy o chorobie von Gierkego. Na potwierdzenie zrobiłem test z dożylnym podaniem glukagonu - nie powoduje wzrostu stężenia glukozy, co jest już niepodwarzalnym dowodem na tą chorobę.
Dodano 43 minut temu:
(Gabinet Housa)
- House mam problem.
- Miesiączka skończyła ci się tydzień temu, Chase nadal chodzi z tobą do składziku, więc chodzi o coś innego. , dr. CAMERON.
- Moje dziecko...
- Chase w życiu by się tak nie postarał, chyba, że mówisz o nim..., ale wnoszę, że nie, chociaż jego mózg nie jest za bardzo rozwinięty.
- Adopotowałam, córeczkę...
- Idź do Caddy, razem będzie wam raźniej, a znając życie to adoptowałaś ją chorą.
- Ona potrzebuje pomocy...
- A ja vicodinu i nie płaczę...
- House!
- Dobra daj receptę na vicodin i OK...
- Nie...
- To chociaż, na antydepresant...
- Wiem, że kiedy codziennie się widzisz w lustrze to wstrząsające, ale nie...
- To daj chociaż historię tego pasożyta...
Dobra, nowy przypadek:
- objaw jaki zauważyła Cameron, to niechęć do ssania piersi, ja bym nie pogardził, ale zawsze ma Chase.
Dodano 19 minut temu:
pospieszcie się bo Cameron pójdzie do Caddy, ona zacznie jej żałować a najbardziej ze wszystkich ucierpię ja...
|
|
Wysłany:
Pon 15:31, 08 Cze 2009 |
|
misza113
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Możliwe że niechęć ta jest spowodowana bólem brzucha dziecka. Czy dziecko nieustannie płacze czy jest spokojne? Na początek zróbmy badanie ultrasonografem.
|
|
Wysłany:
Pon 16:08, 08 Cze 2009 |
|
Patrinho
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
|
Shitzune
Katalizator Zbereźności

Pochwał: 47
Miasto: Graffignano
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Zapalenie układu moczowego - to nie to.
Infekcja byc może, ale radziłbym się pospieszyć bo małej wysiada wątroba.
Mogę znieść frustratkę Cameron, ale frustratkę zniechęconą do życia i jeszcze popieraną przez Caddy już nie!!!
Dodano 4 minut temu:
UWAGA!!
Ja dr. Gregory House informuję, że od dnia 25 czerwca, mój gabinet zostanie odnowiony i rozbudowany. W porozumieniu z dr. Caddy i radą szpitala (admini) stworzymy zupełnie nowy gabinet, z nową grafiką i zasadami. Co tydzień do zgarnięcia ekskluzywne rangi: CAMERON, FORMAN, CHASE, którymi nagrodzę najlepszych diagnostów!! Pojawią się również inne nagrody i udoskonalenia. Poznacie moję nowe oblicz...
|
|
Wysłany:
Pon 17:03, 08 Cze 2009 |
|
misza113
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Radził bym też zbadać Cameron pod kierunkiem toksyn. Być może zatruła się niewielką dawką jakieś substancji nieszkodliwą dla dorosłego człowieka. Przez pokarm substancja znalazla się w ciele dziecka i spowodowała wszelkie objawy.
|
|
Pon 17:04, 08 Cze 2009 |
|
lesio
Starachowicki Magnat

Pochwał: 15
Miasto: Starachowice
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Zespół Pradera-Williego tłumaczy niechęć do ssania.
|
|
Wysłany:
Pon 17:07, 08 Cze 2009 |
|
sowcia2
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Cameron zrobiła wcześniej wszystkie badania i jest czysta. To defekt dziecka. To również nie zepół Pradera-Williego, nie występują żadne cechy dysmorficzne. Prz tym zespole występowało by nadmierne łaknienie, a u tego dziecka jest na odwrót. Nie wystepuję również zez zbieżny. Wystąpiła natomiast hipoglikemia.
|
|
Wysłany:
Pon 17:44, 08 Cze 2009 |
|
misza113
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Może choroba Addisona ? Powoduję utratę apetytu i hipoglikemie, szczególnie u dzieci.
|
|
Pon 19:24, 08 Cze 2009 |
|
lesio
Starachowicki Magnat

Pochwał: 15
Miasto: Starachowice
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Cóż, pozwolę sobie na czarny humor - gdyby ta zabawa była realistyczna, powiedziałabym, że dziecko nie chce ssać piersi, bo Cameron nie ma pokarmu, jako że jest matką ADOPCYJNĄ, a nie BIOLOGICZNĄ. Cała reszta wynika z niedożywienia.
Ale skoro, jak rozumiem, mam pominąć ten fakt (czemu zawsze musimy leczyć czyjeś dziecko? Dziecko Formana, dziecko Cameron... to takie nie-House'owe), to powiem: Hipoglikemia, spowodowana opóźnionym wzrostem wewnątrzmacicznymm ( za mało glukozy, niedojrzałość enzymatyczna wątroby).
|
|
_________________ Zapytaj mnie (anonimowo) o cokolwiek:
www.formspring.me/Miztlikatia
Wysłany:
Wto 12:59, 09 Cze 2009 |
|
Katia
Patomorfolog

Pochwał: 12
Miasto: Warszawa
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
to nie to, wystąpiła hipotomia mięśniowa...
Możliwe, że ma to coś wspólnego z obwodowym układem nerwowym.
|
|
Wysłany:
Wto 13:04, 09 Cze 2009 |
|
misza113
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
|
|
 |
|
 |
 |
Strona Główna
-> Medycyna |
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 6, 7, 8 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 Następny |
Strona 7 z 107 |
|