|
 |
 |
|
 |
|
Zobacz poprzedni temat
:: Zobacz następny temat
|
Wiadomość |
Autor |
|
 |
@Ewel: To zależy jakie mają podłoże ideologiczne. Bo ja osobiście znam 2 możliwe powody ideologi wegetariańskiej:
1. Zwierzęta to moi bracia.
2. To co pochodzi od zwierząt jest niezdrowe.
W przypadku wyznających pierwszą tezę, to używki typu kawa czy narkotyki nie stoją w sprzeczności z tą ideologią. Sama ideologia to wg mnie szczyt głupoty, ale to już inna kwestia.
W drugim przypadku no to jest już oczywisty przejaw hipokryzji.
rocket queen napisał: | Z resztą... wystarczy przeczytać ile chemii (konserwantów, barwników i innych tworów) dodawanej jest do mięsa i przetworów mięsnych albo - jedząc usmażonego wcześniej zwierzaka - zastanowić się ile z tych cennych składników odżywczych utonęło w oleju, zanim przystąpi się do krytykowania diety wegetarian. | Oł jea. No bo przecież zbóż, owoców i warzyw w nowoczesnym rolnictwie w ogóle się nie nawozi, nie pryska chemikaliami i nie modyfikuje genetycznie.
No proszę Cię...
Warzywa są o wiele bardziej modyfikowane genetycznie niż zwierzęta (bo po prostu łatwiej to robić, rośliny są prostsze, mają mniej genów, modyfikować zwierzęta jest dużo trudniej). W przeciwieństwie do zwierząt rośliny nie mają procesu wydalniczego, absorbują i przetrzymują w sobie absolutnie każdą napotkaną toksynę.
Argumenty apropos obróbki pożywienia też są z kosmosu. Mówisz tak, jakby warzyw nie dało się smażyć, albo mięsa gotować na parze...
|
|
_________________ "To change the world, start with one step
however small, first step is hardest of all"
strony internetowe
Wysłany:
Pią 18:23, 03 Wrz 2010 |
|
orco

Pochwał: 28
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
|
 |
orco napisał: | Bo ja osobiście znam 2 możliwe powody ideologi wegetariańskiej: |
Może niezbyt wyraźnie się sprecyzowałam, ale zdecydowanie chodziło mi o jak najpełniejsze zdefiniowanie wyznawcy wegetarianizmu - niemniej jednak, wg Twojego podziału, chodziło mi o "tych drugich" :mrgreen:
orco napisał: | Warzywa są o wiele bardziej modyfikowane genetycznie niż zwierzęta |
To prawda.
orco napisał: | bo po prostu łatwiej to robić, rośliny są prostsze, mają mniej genów, |
To już nie jest prawdą, gdyż np. taki pomidor ma genom znacznie większy niż człowiek ;). Modyfikacje genetyczne roślin nie spotykają się z tyloma problemami natury raczej moralnej, etycznej.
Rośliny są niezwykle podatne na różnorakie środki nawożenia, ale także na...własne hormony, które w przeciwieństwie do zwierzęcych są substancjami należącymi do tzw. nieorganicznych związków chemicznych, dzięki czemu można je łatwo otrzymać w laboratorium. Najnowsze badania pokazują, że hormony mają ogromny wpływ na nowoczesne rolnictwo i ogrodnictwo.
To tak jeszcze gwoli wyjaśnienia ;).
Wracając do pierwotnego tematu - jestem zdeklarowanym mięsożercą, co jest dla mnie rzeczą jak najbardziej naturalną.
|
|
_________________ Jak sobie pościelisz, to mnie zawołaj. ;)
Wysłany:
Pią 18:53, 03 Wrz 2010 |
|
Ewel
Neskwikowa BiolKuleczka

Pochwał: 72
Miasto: G.||Gdynia
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Jasne, że rośliny również poddaje się "obróbce", jednak w tym momencie wchodzi w grę inny czynnik, a mianowicie dostępność: o wiele łatwiej zaopatrzyć się w owoce i warzywa wolne od różnych ulepszaczy, aniżeli zakupić martwego zwierza, którego mięso nie zawierałoby pestycydów, substancji hormonalnych, antybiotyków, glikozydów etc. Przecież zwierzęta hodowane na ubój, na masową skalę karmione są specjalnymi wysokobiałkowymi paszami, które mają przyspieszyć ich rozwój i sprawić, że szybciej nabiorą odpowiedniej masy.
|
|
Wysłany:
Sob 20:33, 04 Wrz 2010 |
|
rocket queen
Pumbiasta Burleska
Pochwał: 57
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Dopiero zauważyłam ten dział:) Jestem wegetarianką i jestem z tego dumna:) !
|
|
_________________ I need her in my life! I don't want you to change. ~~ Huddy forever! .
Wysłany:
Czw 12:05, 06 Sty 2011 |
|
AnEcZkA3370
Immunolog

Użytkownik zbanowany Pochwał: 7 Ostrzeżeń: 1
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Nie rozumiem wegetarianów, tym bardziej weganów, ale szanuję ich:-) Osobiście nie mogłabym żyć bez mięsa...:-)
|
|
_________________ Używane zagęszczarki, maszyny do zagęszczania atmosfery.
Wysłany:
Sro 22:10, 30 Kwi 2014 |
|
estrycoo
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
|
|
 |