Jako, że korzystam z ulgowego to godzina basenu z sauną (15min) kosztuje mnie 6zł więc myśle że to znośnie :)
Cytat:
Czyżby starsze panie wyglądające przez okna, które wiedzą o wszystkim ?
Nie tylko :) Poprostu jeżeli ktoś za ma dużą wiedzę i mówi troche za dużo to napewno jest wtedy "nielubiany" :D Dlatego lepiej siedzieć cicho i trzymać pewne rzeczy dla siebie.
Sro 23:15, 28 Gru 2011
"you are still terribly afraid to be hurt, your imaginary sadism shows that. so afraid to be hurt that you want to take the lead and hurt first." "Only with you, eternity wouldn't be boring." Wysłany:
Sro 23:25, 28 Gru 2011
pierwotnie tak myślałem ale jak się upewniałem u kumpli to każdy mówił co innego xd
no już ciutke palca czuje
Ja przecięłam do kości i nie narzekałam :P
a takie:
Cytat:
Rurka w kształcie litery U napełniona jest rtęcią i obraca się wokół pionowej osi symetrii jednego z ramion rurki. Oblicz okres obrotu, gdy różnica poziomów rtęci w obu ramionach wynosi h=6cm, a odległość między osiami rurki l=3cm
Rozważmy ciecz zamkniętą w poziomej części naczynia - podzielmy ją na infinitezymalnie (nieskończenie) cienkie plastry płaszczyznami równoległymi do siebie i do osi obrotu naczynia - ich grubość oznaczmy przez , pole podstawy przez S, gęstość . Masa takiego plastra to .
Gdy naczynie wiruje, na plastry działają odśrodkowe siły bezwładności wg wzoru:
Nas interesuje ciśnienie - wszak tylko ono potem będzie rozpatrywane, czyli:
Aby obliczyć ciśnienie wypadkowe, musimy ciśnienia pochodzące od poszczególnych plastrów pododawać, ale, iż operujemy na wielkościach różniczkowych, dodawanie zastąpimy całkowaniem:
Oczywiście teraz , skąd dostajemy prawidłowy wynik po serii drobnych przekształceń.
_________________ FUS forever sis - Sevir :**
... i dopiero wtedy stało się światło
"you are still terribly afraid to be hurt, your imaginary sadism shows that. so afraid to be hurt that you want to take the lead and hurt first." "Only with you, eternity wouldn't be boring." Wysłany:
Sro 23:38, 28 Gru 2011
Sro 23:45, 28 Gru 2011
całki zacxzynają sie na studiach dopiero.. choć dziwne skoro brał z wami prawie wszystkooo
nie ma problemu :D ciesze sie że pomogłem ^^
Spojler:
Ostatnio zmieniony przez Caellion dnia Sro 23:50, 28 Gru 2011, w całości zmieniany 2 razy
Sro 23:47, 28 Gru 2011
nawet jak nie brał to masz nadprogramowo.. chyba że będziesz miała to na zaliczeniu (oby nie *trzyma kciuki*) to wtedy problem lekki
Sro 23:51, 28 Gru 2011
Ej prosze, przestańcie z tą fizyką bo mam takie zaległości do matury że to strach. Z mojej powtórki jest dopiero w połowie dynamiki a ze względu na mojego "cudownegp" nauczyciela do matury nie zrobimy połowy materiału. Dobrze, że chociaż na korkach sie czegoś dowiem z niektórych działów :roll:
Sro 23:51, 28 Gru 2011
Bo stwierdził, że jest za stary i mu głupio przy takich gówniarzach jeździć, którzy jeżdża lepiej niż on -,-
Mój kolega w liceum zaczął się uczyć jeździć na łyżwach. To podbuduj go, że jeździ bardzo dobrze, nie zrobi Ci wstydu i w ogóle.
Ja bym wyglądała dokładnie tak samo nad tym zadaniem :)
Caellion znalazłam identyczne rozwiązanie na pierwszej stronie jak szukałam co to za diabeł, czyli kopiuj, wklej rządzi :hahaha:
Dodano 48 sekund temu:
lesio napisał:
Ej prosze, przestańcie z tą fizyką bo mam takie zaległości do matury że to strach. Z mojej powtórki jest dopiero w połowie dynamiki a ze względu na mojego "cudownegp" nauczyciela do matury nie zrobimy połowy materiału. Dobrze, że chociaż na korkach sie czegoś dowiem z niektórych działów Rolling Eyes