Rozmowy w t(ł)oku #15
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 63, 64, 65 ... 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Strona Główna -> Ostry Dyżur
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Wiadomość Autor

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

kremówka, Hambarr: Europejscy katolicy to okropni hipokryci - zgoda. Ale jednak to właśnie kultura chrześcijańska ukształtowała Europę. Gdyby muzułmanie i katolicy nie mieszali się, to nie miałoby znaczenia kogo jest więcej. Ale ponieważ żyjemy w jednym wspólnym świecie, dla nas - katolików, naszej religii i kultury, to jest po prostu kwestia fizycznego przetrwania.

http://www.youtube.com/watch?v=DllytJnoFIg

PostWysłany: Pon 22:30, 20 Wrz 2010
orco
Tłumacz

Pochwał: 28

Powrót do góry

orco napisał:
to jest po prostu kwestia fizycznego przetrwania.

hmm....zgadzam sie ze to kwestia przetrwania. Już w Angli jest taki zapis ze katolik nie moze byc premierem (taa...tolerancja...jasne).
ale w takim razie nie wiem czemu w tym momencie odnosisz się do katolików jako tych "złych". Może jest ich mniej, ale dbają o swoją religię w pokojowy sposób i nikomu jej nie narzucając.

- by Chasper:*
Sinaj - my sweet soulmate :*:*
Moja zÓa maagdaa umilająca mi chwile w schowku :twisted: złota lista
Johnny, johnny, john--> http://johnnydepp.blox.pl/html

PostWysłany: Pon 22:34, 20 Wrz 2010
Hambarr
Psychiatra
Psychiatra

Pochwał: 30

Powrót do góry

Hambarr Bóg i Kościół są powiązane, w to nikt nie wątpi, ale problem w tym, że niektóre rzeczy które głosi, robi Kościół z treścią Biblii nie ma nic wspólnego...

orco owszem, kiedyś cywilizacja europejska była bardzo związana z chrześcijaństwem, ale wydaje mi się, że teraz kultura i religia się "rozdzieliły"

poza tym, marzę o świecie kiedy wszyscy będziemy "ludźmi" nie mężczyznami, kobietami, białymi, czarnymi, chrześcijanami, żydami, muzułmanami, gejami, lesbijkami... po prostu ludźmi i każdy będzie szanował każdego tak samo, każdy będzie miał takie same prawa, nikt nie będzie dyskryminowany i nikt się nie będzie domagał jakichś specjalnych praw dla siebie... i wiem, że nigdy tak nie będzie i mi trochę smutno...

avek i banner mojej roboty

TuSinka No. 16
Bo oboje nie lubimy poniedziałków... - Raz3r's sister ;*

PostWysłany: Pon 22:39, 20 Wrz 2010
kremówka
Chirurg ogólny
Chirurg ogólny

Pochwał: 11

Miasto: Kraków
Powrót do góry

Hambarr odnośnie całego twojego postu to ja się zgadzam, chodzi mi tylko o to, że skoro kościół jest przeciwko antykoncepcji, to jak małżeństwa mają się zabezpieczać? Czy w ogóle tego nie robić, no chyba, że tą metodą naturalną.

Dobra uciekam spać, bo nie mogę być zombie jutro :D
Do napisania nie wiem kiedy :*

Moje siostrzyczki Nemezis i Sevir i nasza mamuta Maagda
Mój prywatny, jedyny i niezastąpiony kaloryferek Alan
Moja prywatna pisarka zÓych dobranocek, po których nikt nie zaśnie - Guśka

PostWysłany: Pon 22:40, 20 Wrz 2010
nimfka
Nietoperek
Nietoperek

Miasto: HouseLand
Powrót do góry

a co podsunęło Ci myśl, że odnoszę się do katolików jako tych złych? o.O
nie uważam katolików za złych. Raczej za biednych, bo głupich i naiwnych.

PostWysłany: Pon 22:40, 20 Wrz 2010
orco
Tłumacz

Powrót do góry

Dobry wieczór wszystkim po czteromiesięcznej przerwie! :)

Widzę, że dyskusja się dzieje. Wtrącę 3 grosze:

Cytat:
PALLOTTINUM. [dostęp 2010-02-01]. 2366 Płodność jest darem, celem małżeństwa, ponieważ miłość małżeńska ze swojej natury zmierza do tego, by być płodną. Dziecko nie przychodzi z zewnątrz jako dodane do wzajemnej miłości małżonków; wyłania się w samym centrum tego wzajemnego daru, którego jest owocem i wypełnieniem. Dlatego Kościół, który "opowiada się za życiem", naucza, że "każdy akt małżeński powinien pozostać sam przez się otwarty na przekazywanie życia ludzkiego". "Nauka ta, wielokrotnie podawana przez Urząd Nauczycielski Kościoła, ma swoją podstawę w ustanowionym przez Boga nierozerwalnym związku, którego człowiekowi nie wolno samowolnie zrywać, między podwójnym znaczeniem aktu małżeńskiego: znaczeniem jednoczącym i prokreacyjnym".

za KKK

W uproszczeniu: seks jest złem koniecznym niezbędnym do prokreacji. Służy tylko jej. Przyjemność jest egocentryczna, ergo zła .

Jak zabić czas? Mam ten sam problem!

1) GTA2 i tępienie ludzi w ich masach
2) "O co nas pytają wielcy filozofowie" - http://wyborcza.pl/0,102002.html
3) niegrzeczne filmy :twisted:

PostWysłany: Pon 22:42, 20 Wrz 2010
kuku1922
Student medycyny
Student medycyny

Powrót do góry

orco napisał:
Raczej za biednych, bo głupich i naiwnych.

:C

Czy tylko mnie się tak ten czas wlecze czy wam też?
kremówka, czy ty jesteś rok ode mnie starsza, czy mnie się coś pomieszało?

edit/
Cytat:
W uproszczeniu: seks jest złem koniecznym niezbędnym do prokreacji. Służy tylko jej. Przyjemność jest egocentryczna, ergo zła .

Przeczytałam cztery razy to, co w cytacie, ale wciąż nie wiem, jak to się ma do twojego uproszczenia...

Ostatnio zmieniony przez Shitzune dnia Pon 22:43, 20 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz

In 30 years, kids as young as 6 or 7 will be sitting in classrooms hearing that women didn’t always have the rights to their own bodies and how boys couldn’t marry boys and girls couldn’t marry girls and they’re going to be as confused and disturbed as when we first learned about slavery and Black Codes.

PostWysłany: Pon 22:42, 20 Wrz 2010
Shitzune
Katalizator Zbereźności

Pochwał: 47

Miasto: Graffignano
Powrót do góry

kremówka napisał:
owszem, kiedyś cywilizacja europejska była bardzo związana z chrześcijaństwem, ale wydaje mi się, że teraz kultura i religia się "rozdzieliły"
Wg mnie nie tyle rozdzieliły co są przeciwstawne aktualnie. Dzisiejsza kultura Europejska jest kulturą mocno antychrześcijańską. Co nie zmienia faktu, że historyczne została przez chrześcijaństwo właśnie ukształtowana i po zalaniu przez muzułmanów kompletnie utraci swój charakter.

PostWysłany: Pon 22:43, 20 Wrz 2010
orco
Tłumacz

Powrót do góry

orco, chodzilo mi o to ze twoj wywod zaczal sie od : "Zresztą, dziwicie się, że kościołowi o to chodzi, w momencie gdy zagrożenie zwyczajnego fizycznego wyparcia katolików przez muzułmanów jest nie tylko realne ale wręcz nieuniknione?" i ze to oni chcą jakos na siłę wyrownac te proporcje.

kremówka, a mozesz podac przykład takiej sprzecznosci kościół-biblia?

PostWysłany: Pon 22:45, 20 Wrz 2010
Hambarr
Psychiatra
Psychiatra

Powrót do góry

kremówka napisał:

poza tym, marzę o świecie kiedy wszyscy będziemy "ludźmi" nie mężczyznami, kobietami, białymi, czarnymi, chrześcijanami, żydami, muzułmanami, gejami, lesbijkami... po prostu ludźmi i każdy będzie szanował każdego tak samo, każdy będzie miał takie same prawa, nikt nie będzie dyskryminowany i nikt się nie będzie domagał jakichś specjalnych praw dla siebie... i wiem, że nigdy tak nie będzie i mi trochę smutno...

"Dyskryminacja" jest częścią naszej tożsamości. Rasy i narodowości faworyzują się wzajemnie. Wiadomo - z dwojga złego lepiej zaufać komuś, kto jest z mojej parafii, niż komuś totalnie obcemu. To naturalne zjawisko i nie oburzałbym się tak na nie. Więcej! niektóre kultury są silnie zespolone ze swoją rasą bądź nacją (tak, że pewien sposób życia staje się naturalną strategią bytowania, a'la gangi mniejszości narodowych)

PostWysłany: Pon 22:46, 20 Wrz 2010
kuku1922
Student medycyny
Student medycyny

Powrót do góry

Ja się na poważne tematy nie wypowiem, bo właśnie zażyłam Polopirynę i syrop :P.
Dla zabicia czasu pogram sobie w Mario :mrgreen:.

PostWysłany: Pon 22:47, 20 Wrz 2010
Ewel
Neskwikowa BiolKuleczka

Pochwał: 72

Miasto: G.||Gdynia
Powrót do góry

Shitzune jestem rocznikiem 91 więc sama sprawdź ;)

Cytat:

Nauka ta, wielokrotnie podawana przez Urząd Nauczycielski Kościoła, ma swoją podstawę w ustanowionym przez Boga nierozerwalnym związku, którego człowiekowi nie wolno samowolnie zrywać, między podwójnym znaczeniem aktu małżeńskiego: znaczeniem jednoczącym i prokreacyjnym".

No i czy wybierając specjalnie konkretnie dni, w których nie zajdziemy w ciążę nie zrywamy tego?

avek i banner mojej roboty

TuSinka No. 16
Bo oboje nie lubimy poniedziałków... - Raz3r's sister ;*

PostWysłany: Pon 22:47, 20 Wrz 2010
kremówka
Chirurg ogólny
Chirurg ogólny

Pochwał: 11

Miasto: Kraków
Powrót do góry

kremówka napisał:
No i czy wybierając specjalnie konkretnie dni, w których nie zajdziemy w ciążę nie zrywamy tego?

Fakt - wybierając specjalnie tylko te dni tak. Bo małżeństwo ma predzej czy pozniej prowadzic do posiadania dzieci (no chyba ze ktos nie moze miec lub to zagraza zyciu). ale stosowanie tej metody nie z premedytacją "nigdy nie bede miec dzieci" jest dobre :)

PostWysłany: Pon 22:50, 20 Wrz 2010
Hambarr
Psychiatra
Psychiatra

Powrót do góry

@ Shitzune

Płodność jest darem, celem małżeństwa, ponieważ miłość małżeńska ze swojej natury zmierza do tego, by być płodną. Dziecko nie przychodzi z zewnątrz jako dodane do wzajemnej miłości małżonków; wyłania się w samym centrum tego wzajemnego daru, którego jest owocem i wypełnieniem.

Silnie upraszczam, oczywiście. Opinię opieram na tekście zasłyszanym x czasu temu, a że kwestia jest mi obojętna nie będę jej bronił jak nomen omen krzyża :wink:

A i jeszcze jedno - że zalecenia kościelne są w tej kwestii dosyć mętne, jak tu się to odczuwa, nie jest przypadkiem. Ot, co by można było nagiąć prawidła Ojców Doktorów do aktualnych trendów w KK po następnym soborze :)

Ostatnio zmieniony przez kuku1922 dnia Pon 22:52, 20 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz

PostWysłany: Pon 22:50, 20 Wrz 2010
kuku1922
Student medycyny
Student medycyny

Powrót do góry

kremówka, o czyli jednak jesteś w moim wieku, nie wiem, czemu myślałam, że jesteś starsza ;)

kremówka napisał:

Wydaje mi się, że zrywanie odnosi się do związku dwojga ludzi, czyt. małżeństwa...

Dodano 3 minut temu:

kuku1922, okej, rozumiem, ale gdzie tu jest napisane, że seks to zło? Nam ksiądz zawsze mówił, że seks w rozumieniu Kościoła to piękny akt połączenia dwóch istnień i nie ma w nim nic ze zła ;)

In 30 years, kids as young as 6 or 7 will be sitting in classrooms hearing that women didn’t always have the rights to their own bodies and how boys couldn’t marry boys and girls couldn’t marry girls and they’re going to be as confused and disturbed as when we first learned about slavery and Black Codes.

PostWysłany: Pon 22:54, 20 Wrz 2010
Shitzune
Katalizator Zbereźności

Pochwał: 47

Miasto: Graffignano
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Strona Główna -> Ostry Dyżur Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 63, 64, 65 ... 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649  Następny
Strona 64 z 649

Skocz do: