Król miał trzech mędrców: Wysokiego, Średniego i Niskiego. Aby sprawdzic czy rzeczywiscie są dobrzy wymyślił fortel.
-Słuchajcie moi mędrcy oto mam pięć szlafmyc: 2 czarne i 3 białe, każdemu z was nałożę jedną i każę zgadywać jaki kolor ma szlafmyca na jego głowie.
Król ustawił mędrców w kolejności: Niski, Średni, Wysoki, w ten sposób aby Wysoki widzial dwóch pozostałych, a Średni tylko Niskiego.
-Zgadujcie ! - zakrzykną.
Wysoki odpowiedział: nie wiem
Średni odpowiedział: nie wiem
Niski pomyslał i odpowiedział. Co odpowiedział?
Proszę przy odpowiedział używać znacznika [spoiler]
_________________ Toaroraptorus vel Szpon Sprawiedliwości
Bywają rozstania niezależne od dwojga.Bolesne bo żadne go nie chce. Wysłany:
Sob 1:13, 14 Mar 2009
to było łatwe tylko wystarczyło logicznie pomyśleć
Spojler:
miał 3 białe wiec ...
:wink:
_________________ avek mój "Jestem nieuczciwy i uczciwie możesz liczyć na moją nieuczciwość.To uczciwi są nieprzewidywalni ,zawsze mogą zrobić coś niewiarygodnie głupiego..."- Kapitan Jack Sparrow Zazdrość to chyba najstarszy motyw morderstw na świecie.-Seeley Booth
:houselove: kliknij, jeśli jesteś fanem serialu Bones Wysłany:
Sro 21:27, 20 Maj 2009
były 2 czarne i 3 białe, król chciał sprawdzić czy potrafią logicznie pomyśleć. gdyby dał dwóm merdcom czarne kapelusze a trzeciemu biały była by to zwykła zgadywanka bo mógł dać dwa białe i jeden czarny, a tak jak kazał założyć wszystkim białe można było jakoś dojść do rozwiązania
_________________ avek mój "Jestem nieuczciwy i uczciwie możesz liczyć na moją nieuczciwość.To uczciwi są nieprzewidywalni ,zawsze mogą zrobić coś niewiarygodnie głupiego..."- Kapitan Jack Sparrow Zazdrość to chyba najstarszy motyw morderstw na świecie.-Seeley Booth
Pią 19:07, 12 Lut 2010
ale to co piszesz, to nadal zgadywanka. KAżdy z nich, nie tylko najniższy mógł się domyślać, że najrozsądniej by było gdyby miał biały, ale żaden nie WIEDZIAŁBY tego.
rozwiązanie:
Spojler:
najwyższy mówi "nie wiem".
średni myśli: - gdyby najwyższy widział dwie czarne czapki, to by wiedział, że ma białą.
- powiedział, że nie wie, więc, albo widzi dwie białe albo jedną białą drugą czarną
- średni mówi "nie wiem"
najniższy myśli:
- najwyższy nie wiedział, więc widział dwie białe lub białą i czarną (wyjaśnione powyżej)
- średni wiedział, że wyższy widzi dwie białe lub białą i czarną, a powiedział, że nie wie:
* a gdyby średni widział przed sobą czarną, to wiedziałby, że ma białą,
* skoro powiedział, że nie wie, to znaczy, że widzi przed sobą białą
ergo najniższy mędrzec ma na głowie białą czapkę, o innych wnioskować się nie da.
_________________ "To change the world, start with one step
however small, first step is hardest of all"
strony internetowe Wysłany:
Sob 14:44, 13 Lut 2010
Sob 16:51, 13 Lut 2010