Zobacz poprzedni temat
:: Zobacz następny temat
|
Wiadomość |
Autor |
|
 |
Jesteście House'm lub chcielibyście nim zostać? Porady...
Witam!
Jeśli administracja uzna, że ten temat jest bez sensu lub coś innego wiadomo... Wracając jednak do tematu:
Jeśli jesteście tacy jak House to prosiłbym o poradę: Jak nim zostaliście i jak miałbym sam nim zostać?! Nie wiem po prostu, od czego zacząć i jak skończyć. Zapewne jest wiele rzeczy, których nie wiem o naszym ulubionym doktorze medycyny i prosiłbym w tej sprawie o pomoc. Chociażby nawet o JEGO dedukcji itd. Wszelkie pytanie dot. tego (Lub jeśli czegoś nie zrozumiałeś/-łaś kieruj do mnie [Logiczne, po co ja to mówię?]).
Z góry dzięki wszystkim :)
Pozdrawiam:
James Frost
|
|
_________________ Frost M.D. :)
Wysłany:
Pon 20:17, 19 Kwi 2010 |
|
James Frost M.D.
Student medycyny

Miasto: Kołobrzeg
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
|
 |
James Frost M.D. napisał: | Wszelkie pytanie dot. tego (Lub jeśli czegoś nie zrozumiałeś/-łaś kieruj do mnie |
Ja mam pytanie. Po co go kopiować i robić z siebie kogoś, kim się nie jest?
|
|
Pon 21:52, 19 Kwi 2010 |
|
Gorm
Dziekan Medycyny

Pochwał: 7
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Sam fakt, że chcesz naśladować House'a kłóci się z jego poglądami, poza tym tak jak napisał Gorm - po co?
|
|
Wysłany:
Wto 6:01, 20 Kwi 2010 |
|
flower
Rezydent

Pochwał: 2
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Wszyscy mi mówią, że jestem jak House... Bo chyba jestem. Ale chodziło mi bardziej o np: Jego riposty czy dedukcję (Pop. Myślenie indukcyjne). Nie określiłem tego przepraszam... A z resztą moi koledzy się pytają i nie wiem co mam im na to odpowiedzieć. Chodziło mi też o to czy się nim staliście czy byliście. :)
P.S.: Jego riposty są naprawdę super. Kto nie chciałby się ich nauczyć?!
Dziękuje :)
|
|
_________________ Frost M.D. :)
Wysłany:
Wto 16:06, 20 Kwi 2010 |
|
James Frost M.D.
Student medycyny

Miasto: Kołobrzeg
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Szczerze? Nie, mam nieco inne ambicje. Prawda jest taka, że diagnozy stawiane przez nasz pokój lekarski są zazwyczaj trafne :) Myślę, ze takie naśladowanie House'a się po prostu nie sprawdza. Ludzie tak błyskotliwi jak on swoją inteligencję powinni wykorzystywać do innych celów, niż jest to przedstawione w serialu.
|
|
_________________ "Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda..."
Wysłany:
Wto 21:00, 20 Kwi 2010 |
|
JaToNieOn
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
James Frost M.D. napisał: | Wszyscy mi mówią, że jestem jak House... Bo chyba jestem |
to trudno...
James Frost M.D. napisał: | Ale chodziło mi bardziej o np: Jego riposty czy dedukcję (Pop. Myślenie indukcyjne) |
Jak chcesz mieć takie riposty i sposób myślenia jak on to stań się postacią fikcyjną. House, mimo że oparty pośrednio na postaci autentycznej - nie istnieje. Wszystko co mówi, co robi, jak się zachowuje jest owocem pracy iluś-tam ludzi, którzy siedzą za biurkami kilka godzin dziennie i wszystko wymyślają. To jest ta genialność, błyskotliwość i szybkość celnej riposty House'a.
Cytat: | P.S.: Jego riposty są naprawdę super. Kto nie chciałby się ich nauczyć?! |
Pomijając to co napisałem już wcześniej, chciałbym też zauważyć, że riposta by była celna musi mieć odpowiedni kontekst sytuacyjny. Jak zapiszesz sobie do kajecika 10000 takich i się ich nauczysz, to znajdziesz się w końcu w takiej sytuacji, że żadna nie będzie pasować.
Przepis na "genialną ripostę": inteligencja + oczytanie + kontekst.
|
|
Wto 21:14, 20 Kwi 2010 |
|
Gorm
Dziekan Medycyny

Pochwał: 7
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Myślę, że kilka podobieństw między Tobą a Housem nie robi z Ciebie House'a. Jednostka ludzka jest zbyt złożona by się z nią identyfikować na podstawie kilku podobnych cech.
|
|
Wysłany:
Wto 21:45, 20 Kwi 2010 |
|
flower
Rezydent

Pochwał: 2
|
Powrót do góry |
 |
|