mam jutro sprawdzian z figur obrotowych... obawiam się, że nic nie kumam. mści sie na mnie fakt, że na większości matematyk spokojnie czytam sobie książkę...
_________________ Wiolka i maria lucie = Holmes i jego dr Watson = Kojot i Struś Pędziwiatr = szpieki! Magda - druga połówka mojego mózgu
-o, słońce wyszło. -ten twój huraoptymizm potrafi być naprawdę irytujący! Wysłany:
Sro 21:43, 24 Mar 2010
maria lucie, miałam z tego sprawdzian dokładnie tydzień temu. I przez moje głupie błędy (naprawdę głupie) dostałam to co dostałam i nie jestem z tej oceny zadowolona, ani trochę.
Ja na matmie z kolei nie czytam książek, ale np nudząc się zaczynam pisać w zeszycie lewą ręką. Czyli bez czytania zadań i namysłu przepisuję wszystko z zeszytu.
_________________ maagdaa - bliźniacza sis :* TurboBezbłędnieNiewiadomaSeksiŁacina by Gusq & whatever diagnoza choroby: Pyczomania | wraz z Luthien15
whatever tak w LO :) wiem bo moja znajoma jest na architekturze i jeździła na takie kursy, no i będziesz musiała portfolio uzbierać ze swoimi rysunkami z tego co pamiętam...
Ja przerabiałam matmę rozszerzoną na korepetycjach więc na lekcjach albo robiłam pracę domową na korki, albo koleżanka z ławki uczyła mnie rosyjskiego(miałyśmy francuski w szkole) XD
whatever - ja na matmie robię wszystko oprócz tego, co powinnam robić. czytam, odrabiam inne lekcje, wkurzam koleżankę, z którą siedzę (jak ona się fajnie wkurza), albo po prostu z kimś tam sobie gadam...
co najciekawsze moje oceny z matmy wcale nie sa najgorsze.
Dodano 47 sekund temu:
Mirela napisał:
albo koleżanka z ławki uczyła mnie rosyjskiego
ja czasami odrabiam ruski na matmie! ;D
_________________ Wiolka i maria lucie = Holmes i jego dr Watson = Kojot i Struś Pędziwiatr = szpieki! Magda - druga połówka mojego mózgu
-o, słońce wyszło. -ten twój huraoptymizm potrafi być naprawdę irytujący! Wysłany:
Sro 21:51, 24 Mar 2010
maria lucie Ja niestety książkę mogę czytać tylko na polskim :( Babka od matmy jest za bardzo spostrzegawcza. Ja na matmie głównie udaję,że piszę a tak na prawdę sobie myślę o zÓych rzeczach...
Mirela, czyli będzie trzeba się troszkę tym zająć.. Dzięki ;)
maria lucie, ja z matmy mam dobre oceny. Naprawdę. I tak naprawdę koncentruję się na tym czym powinnam tylko wtedy, kiedy wiem, że będzie moja kolejka przy tablicy - rozwiązuję szybko zadanie w ławce i później szybko przepisuję je na tablicę and that's all.
_________________ maagdaa - bliźniacza sis :* TurboBezbłędnieNiewiadomaSeksiŁacina by Gusq & whatever diagnoza choroby: Pyczomania | wraz z Luthien15
Nutty Nettie - ja za to na polskim nie mogę czytać... równowaga w przyrodzie zachowana.
Sro 21:53, 24 Mar 2010
Ja nie mogę robić zupełnie nic. Tak zupełnie nic (łącznie z obracaniem długopisu w ręce, przekładaniem stron w zeszycie, patrzeniem nie w tę stronę co powinnam) tylko na fizyce i geografii. Ale ten nawias tyczy się raczej fizyki :D
matma :/ ostatnio dostalam 1! wrr!
a ostatnio nam nasza wspaniała nauczycielka (w moim prywatnym rankingu jest zaraz po p. od franca :D) podała całkiem fajną stronkę, gdzie codziennie dodają 1 filmik - krotką "lekcję" z matmy. I wszystko jest fajnie "łopatologicznie" wyjaśnione :D
to ma byc niby przygotowujące do matury, ale w sumie raczej proste rzeczy tam są
_________________ jestem aniołem stróżem Guśki :D :* i Anielską Ciotką Nuttikonki z własnej szafyFanArt (zapraszam na przymiarki;)) Wysłany:
Sro 21:56, 24 Mar 2010
whatever jak będziesz chciała się czegoś jeszcze dowiedzieć pytaj :) jak będę wiedziała to odpowiem jak nie to dopytam znajomych szczęśliwców którzy się na architekturę dostali :)
Ach szkoła jakie to piękne czasy były XD
_________________ jestem aniołem stróżem Guśki :D :* i Anielską Ciotką Nuttikonki z własnej szafyFanArt (zapraszam na przymiarki;)) Wysłany:
Sro 22:01, 24 Mar 2010
Mirela, dzięki, będę pamiętała, że mogę się do Ciebie z takimi sprawami zwracać ;) Na razie chciałam się dowiedzieć tak tylko ogólnie, bo mam plany iść na architekturę, a nic nie wiem jeszcze. I pomyślałam, że warto wiedzieć cokolwiek, bo później okaże się za późno..
Potas jest mieszaniną dwóch izotopów, z których jeden zawiera 20 neutronów w jądrze atomowym i stanowi 94,84 % mieszaniny. Oblicz liczby masowe obu izotopów . Masa atomowa potasu wynosi 39,10 u
Wzór: M.at.=(m1*x%+m2*y%)/100%
M.at.-średnia masa atomowa
m1, m2- liczby masowe kolejnych izotopów
x%, y%- zawartości procentowe
Izotop potasu- 19 protonów+20 neutronów=39(p+n)
Podstawiamy do wzoru:
39,10u=[39u*94,84%+m2*(100%-94,84%)]/100%
Obliczamy równanie:
39,10u*100%=39u*94,84%+m2*5,16%
Redukujemy procenty i przemnażamy:
3910u=3698,76u+5,16m2
3910u-3697,76u=5,16m2
212,24u=5,16m2
Dzielimy przez 5,16, aby wyliczyć m2:
m2=(w przybliżeniu) 41u
Odp. Zmieszane izotopy miały liczbę masową o wartości 39u i 41u
Autor postu otrzymał pochwałę.
_________________ maybe_55- siostra "bez endu" :* agawa5- odnaleziona w mHrocznym zaułku siostra :* Z dniem 12 grudnia nie dumnie należę do KHKnSnR Wysłany:
Sro 22:01, 24 Mar 2010