|
 |
Postaw diagnozę!
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 83, 84, 85 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 Następny
|
 |
|
 |
|
Zobacz poprzedni temat
:: Zobacz następny temat
|
Wiadomość |
Autor |
|
 |
Z twoim podejściem diagnozowałabyś grypę przez 2 tygodnie :P.
Oczywiście że masz rację z tym że nikt nie da często spotykanej choroby ale różnica między 1:1000000 (nie znam nikogo kto by miał tą chorobę), a 1:10000 (chyba gdzieś kiedyś słyszałem tą nazwę, czy nie miał tego jakiś słynny aktor, hmmm a może to nie to), jest całkiem mała i z obydwu można zrobić ciekawy diagnostycznie problem. No cóż ja po prostu strzelam w bardziej prawdopodobne choroby nic na to nie poradzę :).
|
|
Wysłany:
Sro 22:48, 17 Mar 2010 |
|
rexkow
Stażysta

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
|
 |
rexkow napisał: | Z twoim podejściem diagnozowałabyś grypę przez 2 tygodnie |
Fakt, na najłatwiejsze choroby nie wpadam, bo ich nie biorę pod uwagę nigdy :P
Niedobór alfa1-antytrypsyny nie jest nie-ciekawy, ale przy tych objawach o wiele bardziej LAM pasuje, tym że jest mało prawdopodobny w ogóle się nie sugeruje
|
|
_________________ Mój Kochany małż Greg :*
my soulmate Hambarr :*:* córeczka Nemezis :*
maagdaa&sinaj spółka zóo z.o.o
- In fact, I hate you. - I've never hated anyone more. - Every nerve ending in my body is electrified by hatred. - There is a fiery pit of hate burning inside me, ready to explode. - So it's settled then? - We're settled.
Wysłany:
Sro 23:05, 17 Mar 2010 |
|
sinaj
Dziekan Medycyny

Użytkownik zbanowany Pochwał: 35 Ostrzeżeń: 1
Miasto: Legnica/Radom
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Trudno stwierdzić co pasuje do objawów bo tak naprawdę nie znamy jej innych objawów, tych obecnych i tych które już miała wcześniej.
|
|
Wysłany:
Czw 19:53, 18 Mar 2010 |
|
rexkow
Stażysta

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
dlatego właśnie uważam, że RTG by się przydało ;)
|
|
Wysłany:
Czw 21:37, 18 Mar 2010 |
|
Wodziu
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Rozbrajacie mnie na maksa :)
W sumie dla mnie to jest dziwne, jak można zdiagnozować limfangioleiomiomatoze znając jeden niespecyficzny objaw jakim jest odma, ale kto wie może słuszna diagnoza.
Co do niedoboru alfa-1-antytrypsyny ciekawa diagnoza i z rozmysłem, ale profil wątrobowy jest w porządku.
Pacjentka ma kaszel ale nie napadowy, oraz duszność spoczynkową. W wywiadzie nie było nic o przebytym urazie. Pali natomiast ok 10 papierosów dziennie.
Ktoś prosił o RTG, co do RTG to obraz jednego płuca jest trudny do interpretacji z racji tego, że płuco dopiero rozpręża się po odbarczeniu odmy. W drugim obserwuje się zmiany o charakterze mlecznego szkła.
BTW nie korzystam z wikipedii i internetu tylko literatury medycznej :)
|
|
Wysłany:
Pią 20:00, 19 Mar 2010 |
|
malysz666
Student medycyny

Miasto: Poznań/Piła
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
no mówiłem, że zawsze chciałem tak strzelić dlatego to powiedziałem ;p
hm. no wszystko wskazuje na to, że ta duszność i kaszel są skutkami odmy, więc wiele nam nie powiedzą. 10 papierosów.. nie tak znowu dużo, żeby w tą stronę iść. Zmiany mleczne to włoknienie płuc, ale nie ono spowodowało odmę, chociaż jakby nie patrzeć i odma i IPF są od palenia. hm. musze pomyśleć ;p
|
|
Wysłany:
Pią 20:26, 19 Mar 2010 |
|
Wodziu
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
jak temperatura pacjentki?
sinaj, musimy przyśpieszyć, bo zagadka coś wolno idzie :D
|
|
_________________ 'Można mnie nie lubić, ale nie ignorować'...
Hattrick-moja siostra, która okazała się bratem. Po prostu.
Wysłany:
Pią 20:30, 19 Mar 2010 |
|
Alan
Pulmonolog

Pochwał: 8
Miasto: Łódź
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Temperatura w normie 36,7 :) mierzona rano, pod wieczór 37,2. Przykładając stetoskop w okolice VI przestrzeni miedzyżebrowej słyszysz bulgotania drobnobańkowe u podstawy płuc (może by zacząc jakos działac :P ?)
|
|
Wysłany:
Pią 20:51, 19 Mar 2010 |
|
malysz666
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
No to poproszę badanie spirometryczne, aby potwierdzić POChP który tłumaczy odmę, kaszel, duszność, obraz RTG oraz bulgotania drobnobańkowe będące efektem rozedmy. POChP jest rzadko spotykany u tak młodych osób dlatego najpierw podejrzewałem uwarunkowanie genetyczne.
|
|
Wysłany:
Pią 21:54, 19 Mar 2010 |
|
rexkow
Stażysta

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
a może to kryptogenne organizujące się zapalenie płuc?
|
|
Wysłany:
Pią 23:47, 19 Mar 2010 |
|
Alan
Pulmonolog

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
:)
Rexkow
RTG nie pasuje :)
Brak widocznych pęcherzy rozedmowych, poszerzenia oskrzeli, powiększenia sylwetki serca, świstów nad przebiegiem oskrzeli płatowych/segmentowych, brak obniżenia kopuły przepony.
A przede wszystkim dominują zaburzenia o charakterze restrykcyjnym/zmniejszona podatność płuc. W POCHP podatność jest mocno zwiększona.
W czasie badań rozwinął się śródmiąższowy obrzęk płuc(warto by cos z tym zrobic, ktos powie co?)
Alan
Byc moze masz racje objawy pasuja, trzeba to potwierdzic, powiedz tylko jak :)
|
|
Wysłany:
Pią 23:53, 19 Mar 2010 |
|
malysz666
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
biopsja płuc
|
|
Wysłany:
Sob 0:11, 20 Mar 2010 |
|
Alan
Pulmonolog

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
po biopsji: w pęcherzykach płucnych obecne duże ilości makrofagów przeładowanych proteinami i fosfolipidami.
Skoro wy nie leczycie obrzęku płuc to sam podam 80mg furosemidu i.v. +4mg morfiny i.v.
Biopsja dała jednoznaczną odpowiedź, trzeba tylko zinterpretować wynik badań :)
|
|
Wysłany:
Sob 0:26, 20 Mar 2010 |
|
malysz666
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
proteinoza pęcherzyków płucnych, prawda? :)
|
|
Wysłany:
Sob 0:30, 20 Mar 2010 |
|
Alan
Pulmonolog

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Zgadza sie- gratulacje ! :)
Przed snem pozwolę sobie wrzucić jeszcze jeden przypadek.
Mężczyzna 54 lata. Został przywieziony do szpitala w związku z wystąpieniem fusowatych wymiotów. Z wywiadu wynika, że mężczyzna od dłuższego czasu czuje bóle w okolicy nadbrzusza środkowego oraz cierpi na biegunki. Od 2 dni odczuwa silne pieczenie w okolicy zamostkowej. Jest uczulony na metamizol oraz salicylany. Cierpi na chorobę wieńcową (dławica piersiowa stabilna-CCS1) oraz nadciśnieniową i cukrzycę II typu. Stosuje leki takie jak: klopidogrel, bisoprolol, enalapryl, nitrogliceryna, tolbutamid. Przez ostatnie 2 tygodnie schudł 7kg.
|
|
Wysłany:
Sob 0:44, 20 Mar 2010 |
|
malysz666
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
|
|
 |
|
 |
 |
Strona Główna
-> Medycyna |
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 83, 84, 85 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 Następny |
Strona 84 z 107 |
|