Rozmowy w t(ł)oku #2
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 228, 229, 230 ... 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Strona Główna -> Ostry Dyżur
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Wiadomość Autor

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Poza tym, Ewel - masz sporą władzę. Możesz na przykład zastrajkować raz jeszcze i przestać robić avki i bannery ;P

PostWysłany: Nie 15:11, 24 Maj 2009
Katia
Patomorfolog
Patomorfolog

Pochwał: 12

Miasto: Warszawa
Powrót do góry

Ja lecę. Pa pa koc[h]ani :papapa:

Banner pożyczony od Jeanne
Zamałżowiony kochanej Pauli :*

PostWysłany: Nie 15:12, 24 Maj 2009
lesio
Starachowicki Magnat
Starachowicki Magnat

Pochwał: 15

Miasto: Starachowice
Powrót do góry

Gorm napisał:
Ludzie w sensie ateiści, czy ludzie w sensie jako całość?

Wszyscy nie musimy zdawać sobie z tego sprawę ale gdzieś podświadomie to jest i nawet ja mówiąc że mnie to nie obchodzi tak naprawdę obchodzi tyle że nie zdaje sobie sprawę

Gorm napisał:
Smile możesz to rozszerzyć? bo nie wiem czy dobrze rozumiem, ale wydaje mi się, że ewolucja nie jest kwestią wyboru i taktyki (chyba, że chodzi Ci o to, że się dobierały tak, by jakiś konkretny gen przekazać dalej), ale skoro tak, to skąd w człowieku rozwinęły się uczucia i emocje, a w żadnych innych istotach na ziemi nie? Zresztą wydaje mi się, że ludzie "wybrali" taką samą "taktykę" - vide kult najsilniejszego w pierwszych cywilizacjach ludzkich - tak jak u małp, ale one się zatrzymały, a my nie.
A co do uczenia się na kurs prawa jazdy, to jest cecha indywidualna każdego osobnika, a nie gatunku.

Tak chodzi o przekazanie gemów ale tych potrzebnych ułatwiających życie w otaczającym środowisko i czy to będzie zwiększone owłosienie czy też większa aktywność mózgu to już zależy od taktyki jaka wybraliśmy aby przystosować się i przeżyć. A skąd wiesz że wszystkie zwierzęta nie mają uczuć? Co do indywidualności osobników to dzięki temu jesteśmy teraz kim jesteśmy, gdyby jakiś przodek nie pomyślał sobie: ,, A może jest jakiś inny sposób na to by przetrwać'' i nie zaczął kombinować będąc przy tym wytrwałym i posiadając choć odrobinę talentu.

Tak człowiek i małpa mają wspólnego przodka który może być nazywany małpą ale tu nie chodzi o małpę współczesna, która my ludzie w większości widzieliśmy w TV czy tez kiedyś nas tatuś i mamusia zabrali do ZOO. To są ograniczenia naszego języka np. mówiąc zamek co masz na myśli czy tez lepszy przykład mówiąc słoń to dokładnie o jakiego Ci chodzi jest przecież wiele gatunków słoni które się różnią. Oczywiście naukowcy mogą wyjechać Ci z profesjonalną nazwa tylko ciekawe czy byś zapamiętał
Gorm napisał:
więc jeśli możesz, napisz to innymi słowami, bo nie rozumiem, może po prostu gUpi jestem Wink

Raczej ja pokrętnie to tłumacze a ja taki jestem i już

Dodano 2 minut temu:

Zapomniałem o tym
Gorm napisał:
No i nieuważnie mnie czytałeś, bo napisałem, że ludzie nie mieli siły, zręczności, pazurów ani futra - byli słabym gatunkiem i nieprawdopodobne to jest, że udało im się podbić świat. Patrząc z punktu naukowego, to wręcz absurd.

A czy czasem sobie ludzie jakoś nie rekompensowali braku pazurów futra i innych rzeczy nie mieli najpierw drewnianych później kamiennych itd ,,pazurów''

PostWysłany: Nie 15:16, 24 Maj 2009
Howling_Mad
Chirurg dziecięcy
Chirurg dziecięcy

Powrót do góry

A ja widzę, że tu wciąż ten sam temat. Jak skończycie, to zawołajcie.
http://forum.housemd.info.pl/post56226.html#56226 <- zapraszam na reklamę :]

"Rise and rise again until lambs become lions"

PostWysłany: Nie 15:18, 24 Maj 2009
matrixa1
Dermatolog
Dermatolog

Pochwał: 6

Miasto: Legionowo
Powrót do góry

matrixa1 napisał:
A ja widzę, że tu wciąż ten sam temat. Jak skończycie, to zawołajcie.

Ten temat jest nieskończony każda strona na swoje racje i jedynie brak argumentów może przerwać tą dyskusję, co nie oznacza ja za zakończona ;)

PostWysłany: Nie 15:21, 24 Maj 2009
Howling_Mad
Chirurg dziecięcy
Chirurg dziecięcy

Powrót do góry

A ja myślę, że wiara to sprawa zbyt osobista, żeby dyskutować na jej temat na forum. Może pogadamy o czymś innym?

PostWysłany: Nie 15:24, 24 Maj 2009
Arroch
Jeździec Apokalipsy

Pochwał: 11

Powrót do góry

Skoro matrixareklamuje reklamę,to ja zaproszę do szuflady ;P W Łyku Kultury.

Ta dyskusja nie ma sensu,skoro nie ma końca, ani nie ma szans na to,żeby jedna strona przekonała drugą.

PostWysłany: Nie 15:25, 24 Maj 2009
Katia
Patomorfolog
Patomorfolog

Powrót do góry

Cytat:
Ta dyskusja nie ma sensu,skoro nie ma końca, ani nie ma szans na to,żeby jedna strona przekonała drugą.

Szanse są zawsze

PostWysłany: Nie 15:26, 24 Maj 2009
Howling_Mad
Chirurg dziecięcy
Chirurg dziecięcy

Powrót do góry

Witajcie :*

Widzę, że toczycie tu niezwykłą debatę...

PostWysłany: Nie 15:31, 24 Maj 2009
LicenceToKill
Pulmonolog
Pulmonolog

Powrót do góry

Howling_Mad napisał:
Cytat:

Szanse są zawsze

Zgodnie z moją teorią, według której wszystko zależy od predyspozycji do pewnego sposobu myślenia - nie ma :D Albo to masz, albo nie :)

Ale mieliśmy zmienić temat... To może grzeczna rozmowa o pogodzie? :p Wczoraj u mnie wreszcie była burza. Teraz czekam, aż się ociepli ;D (heh, wieczny malkontent chyba ze mnie ;P)

PostWysłany: Nie 15:33, 24 Maj 2009
Katia
Patomorfolog
Patomorfolog

Powrót do góry

Licence :przytul: :* Hello

PostWysłany: Nie 15:35, 24 Maj 2009
Arroch
Jeździec Apokalipsy

Powrót do góry

Howling_Mad napisał:

Wszyscy nie musimy zdawać sobie z tego sprawę ale gdzieś podświadomie to jest i nawet ja mówiąc że mnie to nie obchodzi tak naprawdę obchodzi tyle że nie zdaje sobie sprawę

Tyle, że związki wyznaniowe widzą w tym sens - żyj dobrze, dostaniesz nagrodę, dbaj o innych - dostaniesz nagrodę, itp.
A wg tego co napisałeś, życie jest bez sensu, nic cię nie obchodzi co będzie za parędziesiąt lat, ale jednak ludzie dbają o przyszłość.
O ile sprawa wierzących jest jasna - tak trzeba "z góry", To Twojej postawy nie rozumiem. Z góry mówię, że nie kupuję tekstu: "bo ludzie z reguły są dobrzy" :)

Howling_Mad napisał:

Tak chodzi o przekazanie gemów ale tych potrzebnych ułatwiających życie w otaczającym środowisko i czy to będzie zwiększone owłosienie czy też większa aktywność mózgu to już zależy od taktyki jaka wybraliśmy aby przystosować się i przeżyć. A skąd wiesz że wszystkie zwierzęta nie mają uczuć? Co do indywidualności osobników to dzięki temu jesteśmy teraz kim jesteśmy, gdyby jakiś przodek nie pomyślał sobie: ,, A może jest jakiś inny sposób na to by przetrwać'' i nie zaczął kombinować będąc przy tym wytrwałym i posiadając choć odrobinę talentu.

Zwierzęta nie mają uczuć bo nie posiadają rozumu, który byłby w stanie je wytworzyć i kontrolować. Nie mogą kontrolować swoich instynktów, którym właśnie zajmuje się rozum.
Nie przekonuje mnie też, że " jakiś przodek pomyślał sobie: > A może jest jakiś inny sposób na to by przetrwać'<"
Były prowadzone badania nad naszymi "gorszymi" braćmi, które udowodniły, że elementem który blokuje dalszą ich ewolucję jest to, że małpy nie potrafią przekazać zdobytej wiedzy swemu potomstwu. Owszem potrafią używać narzędzi, komunikować się nawet z człowiekiem, ale nie potrafią tego przekazać dalej. I każde następne pokolenie uczy się od nowa tego samego.
Skoro nie są w stanie przekazywać sobie nauki, to tym bardziej nie przekonuje mnie fakt, że są w stanie myśleć tak perspektywicznie o swoim gatunku.

Howling_Mad napisał:

Tak człowiek i małpa mają wspólnego przodka który może być nazywany małpą ale tu nie chodzi o małpę współczesna, która my ludzie w większości widzieliśmy w TV czy tez kiedyś nas tatuś i mamusia zabrali do ZOO. To są ograniczenia naszego języka np. mówiąc zamek co masz na myśli czy tez lepszy przykład mówiąc słoń to dokładnie o jakiego Ci chodzi jest przecież wiele gatunków słoni które się różnią. Oczywiście naukowcy mogą wyjechać Ci z profesjonalną nazwa tylko ciekawe czy byś zapamiętał

Ja wspólnego przodka wolę nazywać "wspólnym przodkiem" :)
Powiem Ci, że gdyby "naukowcy wyjechaliby mi z profesjonalną nazwą" to bym jej chętnie używał - a dzięki za bodziec, bo pewnie sobie znajdę i zapamiętam, jak będę miał chwilę ;)

Howling_Mad napisał:

A czy czasem sobie ludzie jakoś nie rekompensowali braku pazurów i futra nie mieli najpierw drewnianych później kamiennych itd ,,pazurów''

Tak, tylko, że przez pierwsze 2 miliony lat (Australopiteki) używali kamyków. Tak samo jak współczesne małpy.

Już pościeliłem!

PostWysłany: Nie 15:37, 24 Maj 2009
Gorm
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 7

Powrót do góry

Helloł wszystkim :D
Czy na forum wydarzyło się coś ciekawego w czasie, kiedy mnie nie było?

http://www.youtube.com/watch?v=q58_1bCh2ig&feature=related

PostWysłany: Nie 15:58, 24 Maj 2009
Athreas
Immunolog
Immunolog

Pochwał: 5

Miasto: Szczecin, ale czasem zawiewa mnie gdzie indziej//Waw
Powrót do góry

Gorm napisał:
Tyle, że związki wyznaniowe widzą w tym sens

Lub chcą widzieć sens

Gorm napisał:
Zwierzęta nie mają uczuć bo nie posiadają rozumu, który byłby w stanie je wytworzyć i kontrolować. Nie mogą kontrolować swoich instynktów, którym właśnie zajmuje się rozum.

A czy my w pełni kontrolujemy swój instynkt i czym są te uczucia a nie tak rzucasz miłością i itp.
Gorm napisał:
Nie przekonuje mnie też, że " jakiś przodek pomyślał sobie: > A może jest jakiś inny sposób na to by przetrwać'<"

Przenośnia taka miała być z tego

Gorm napisał:
Były prowadzone badania nad naszymi "gorszymi" braćmi, które udowodniły, że elementem który blokuje dalszą ich ewolucję jest to, że małpy nie potrafią przekazać zdobytej wiedzy swemu potomstwu. Owszem potrafią używać narzędzi, komunikować się nawet z człowiekiem, ale nie potrafią tego przekazać dalej. I każde następne pokolenie uczy się od nowa tego samego.

No maja ta blokadę a może pośród naszych przodków było kilku co nie miało tej blokady lub potrafiło ja przełamać i dzięki temu nie dzielimy losu naszych braci

Gorm napisał:
Tak, tylko, że przez pierwsze 2 miliony lat (Australopiteki) używali kamyków. Tak samo jak współczesne małpy.

I co byś zrobił jakby nagle małpy z tymi kamieniami zaczęły zajmować Nasze terytorium pewnie ruszyła by w obronie broń palna itp kiedyś ten kamień był tym czym jest obecnie pistolet i inne wynalazki wtedy wystarczyło do opanowania świata dzisiaj już nie bo jesteśmy my trudna konkurencja która jest praktycznie nie do pokonania można tylko żyć i próbować nie wchodzić sobie w drogę.

PostWysłany: Nie 16:01, 24 Maj 2009
Howling_Mad
Chirurg dziecięcy
Chirurg dziecięcy

Powrót do góry

Witaj Athreas :) W sumie to nic ciekawego . Dziś świętujemy urodziny dwóch solenizantek . A tak to jakąś ostatnio cicho się zrobiło na forum .

A jak się udał wyjazd ? : )

PostWysłany: Nie 16:05, 24 Maj 2009
ann
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 49

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Strona Główna -> Ostry Dyżur Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 228, 229, 230 ... 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383  Następny
Strona 229 z 1383

Skocz do: